Toyota test autonoom rijden in Brussel

Na de aankondiging van de test met een zonnecelauto kondigt Toyota alweer een volgend vooruitstrevend project aan. In het centrum van Brussel start namelijk een test met een autonoom rijdende Lexus LS.

Tijdens de test zal de Lexus gedurende de komende dertien maanden herhaaldelijk een vaste route afleggen. Gerard Killmann van het in Brussel gevestigde Toyota Motor Europe: “Toyota wil het aantal verkeersdoden tot nul reduceren. Het hoofddoel van de pilot is om het effect van complex en onverwacht menselijk gedrag op autonome rijsystemen te onderzoeken. Brussel is perfect geschikt om dit te onderzoeken. Na de succesvolle tests op de Japanse en Amerikaanse openbare weg, gaan we de technologie nu ervaren op het Europese wegennet.”

Brussel

Christophe Vanoerbeek van Brussels Mobility: “We zijn ervan overtuigd dat autonoom rijdende voertuigen een oplossing zijn voor het alsmaar drukker wordende stadsverkeer en de veiligheid hiervan. Onze visie hebben we vertaald in vijftig actiepunten en een hiervan is het anticiperen op zelfstandig rijdende auto’s. We mogen er trots op zijn dat Brussel de proeftuin is voor deze state-of-the-art mobiliteitsoplossingen.”

Berijder

De Lexus LS die op de openbare weg zal rijden, is een regulier productiemodel waarvan het dak voorzien is van verschillende sensoren, LIDAR- en radartechnologie, camera’s en een zeer nauwkeurig positioneringssysteem. Achter het stuur zit een medewerker van Toyota die te allen tijde kan ingrijpen en de autonome rijtechnologie kan overrulen. Naast hem zit een systeembeheerder die de systemen observeert.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3053 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters