‘Verzekeraar moet slimmer omgaan met slimme auto’

Risico- en verzekeringsadviseur AON organiseerde half juni de tweede ‘platoontest’ in Nederland met semi-zelfrijdende auto’s. Doel was om het nut en de laatste ontwikkelingen van de huidige reeks rij-assistentiesystemen in auto’s te laten zien. Een goed inzicht in de per auto aanwezige systemen ontbreekt momenteel.

De genoemde rijhulpsystemen worden ook wel Advanced Driver Assistance Systemen (ADAS) genoemd. Voorbeelden van deze systemen zijn Adaptive Cruise Control, automatische remsystemen of waarschuwingssystemen voor de dodehoek. Deze systemen zijn de opmaat naar volledig zelfrijdende auto’s die ooit onze wegen moeten gaan bevolken. Het juist gebruiken van allerlei van dit soort systemen zou grote positieve impact moeten hebben op de verkeersveiligheid. Dit zou moeten leiden tot een daling van zowel het aantal voertuigschades als het letsel dat een gevolg is van ongelukken.

Stimulans bestelgedrag

Deze vermindering van schade zou moeten leiden tot lagere schadelast voor verzekeraars en minder uitval van personeel vanwege ongelukken voor werkgevers. Deze partijen zouden dan ook een belangrijke driver moeten zijn om de adoptiegraad van ADAS-systemen een boost te geven. Een belangrijke stap hierin is de voorlichting richting het grotere publiek over de voordelen van dit soort systemen. Het publiek in de vorm van een consument of leaseautoberijder heeft namelijk in belangrijke mate invloed op de keuze van deze systemen bij de bestelling van de nieuwe (lease)auto. Leasemaatschappijen zouden zelfs pro-actief ADAS in het eisenpakket van speciale zakelijke edities bij de importeurs moeten eisen. Lees het hele artikel in nummer 7 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 6 juli is verschenen.

Jasper Verweij

Met ingang van 1 augustus 2015 is Jasper Verweij benoemd tot directeur DAT Nederland. Hij was vanaf het begin betrokken bij de toetreding tot de schademarkt als business developer van DAT bij VWE. Met de aanstelling van Verweij worden de functionaliteiten en de verkoopactiviteiten van de Silver DAT-producten aangestuurd vanuit het hoofdkantoor van VWE in Heerhugowaard.

Van Jasper Verweij zijn er nog 1 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jasper Verweij