Waymo zet eerste robottaxi’s op de weg

In Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona, is Waymo een proef gestart met meerdere zelfrijdende auto’s op de openbare weg. De auto’s rijden in volledig autonome modus, met Waymo als enige bestuurder.

Waymo is het project voor autonoom rijden dat Google in 2009 startte en dat in 2016 zelfstandig verder ging. Waymo laat weten dat het sinds 2009 al meer dan 5,6 miljoen autonome testkilometers achter de rug heeft. Toch zat er nog altijd een persoon achter het stuur.

Autopilot

Vorige week maakte Waymo al bekend dat het zou stoppen met de autopilot. Hierbij rijdt de auto weliswaar autonoom, maar moet een berijder kunnen ingrijpen in gevaarlijke situaties. Het bleek dat gebruikers daarbij niet voldoende geconcentreerd waren bij het rijden. In sommige gevallen vielen ze zelfs in slaap.

Taxi

De volledig zelfrijdende auto kent geen stuurprogramma. Gebruikers kunnen alleen hun bestemming invoeren en in geval van nood een knop indrukken, waarna de auto op een veilige manier zo snel mogelijk tot stilstand komt. Deelnemers aan deze volgende fase van autonoom rijden kunnen de auto gebruiken als robottaxi, die hen op afroep kan vervoeren.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters