Bijtelling elektrische auto naar 8%, tot 45 mille

De vraag of de bijtelling voor elektrische auto’s volgend jaar wel of niet omhoog gaat is eerder deze middag tijdens de troonrede beantwoord. De voorstellen uit het klimaatakkoord van juni jl. werden herhaald: vanaf 2020 geen 4 maar 8 procent bijtelling.

De nieuwe bijtelling geldt vanaf de jaarwisseling bovendien niet meer tot vijftigduizend euro maar tot 45 mille. Voor het aanschafbedrag daarboven heeft een elektrische auto binnenkort geen bijtellingsvoordeel meer, maar betaalt de zakelijke rijder ook hier 22 procent bijtelling.

Minder aantrekkelijk

Vereniging Zakelijke Rijders zegt dat de aanstaande ingreep “haaks staat” op de sturing van de afgelopen jaren. In de voorbije jaren stimuleerde de overheid de verkoop van elektrische auto’s sterk. Die fiscale houding heeft geresulteerd in een jaarlijkse verdubbeling van de EV-verkoop en in vijf procent marktaandeel op het geheel van alle nieuw verkochte auto’s. “Het verhogen van het bijtellingspercentage zal ongetwijfeld de verkopen afremmen”, zegt VZR. De belangenbehartiger van zakelijke rijders adviseert nog dit jaar een elektrische auto te bestellen (en die in 2019 te naam te stellen).

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *