Car Cost Index: maandkosten van EV dalen hard

In een aantal Europese landen, waaronder Nederland, kunnen elektrische auto’s nu ook op kostenniveau concurreren met diesel- en benzinemodellen. Dat stelt Leaseplan in de nieuwste versie van zijn jaarlijkse Car Cost Index.

Elektrisch aangedreven auto’s zijn in Noorwegen en Nederland zelfs goedkoper dan traditioneel aangedreven wagens. In België en het Verenigd Koninkrijk wordt het verschil in kosten in hoog tempo kleiner.

Afschrijving

De Leaseplan Car Cost Index beslaat 21 landen en analyseert de eigendomskosten voor een klein- of mediumformaat auto. Daarbij gaat het om brandstof, afschrijving, belastingen, verzekering en onderhoud. Uitgangspunt is een periode van de eerste drie jaar, bij een jaarkilometrage van twintigduizend. Leaseplan-ceo Tex Gunning vindt het “goed nieuws dat berijders nu ook vanuit kostenaspect kunnen kiezen voor een elektrische auto. De kosten van EV zijn meer concurrerend en steeds aantrekkelijker. Echter nog niet in alle landen. De Car Cost Index legt bloot dat beleidsmakers actie moeten blijven ondernemen op sleutelvraagstukken zoals belastingen en de beschikbaarheid van oplaadstations. Om zo met elektrisch rijden een gedegen vervoersalternatief door heel Europa te bieden.”

Belangrijkste bevindingen

De automodellen die onderdeel waren van de analyses: BMW i3, Ford Focus/Focus Electric, Hyundai Ioniq, Nissan Leaf, Opel/Vauxhall Corsa, Renault Clio, Renault Zoe, Smart Fortwo, VW Golf/e-Golf en Polo. Brandstofkosten zijn berekend op de gegevens die door de fabrikanten zijn opgegeven. Hieronder de belangrijkste bevindingen op het gebied van kosten. – De gemiddelde eigendomskosten van een auto variëren in Europa; van 448 euro per maand in Polen tot 761 euro per maand in Italië. – De kosten van elektrische voertuigen zijn het laagste in Hongarije (597 euro per maand) en in Italië het hoogste (986 eurp per maand). – In Nederland zijn elektrische auto’s per maand goedkoper(829 euro) dan dieselauto’s (861 euro). Benzineauto’s blijven met 785 euro per maand het goedkoopst. – Eigenaren en berijders van elektrische auto’s betalen gemiddeld 131 euro per maand aan wegenbelasting en btw (als gevolg van hogere aankoopprijzen). Dat is meer dan de 104 voor benzine- respectievelijk 108 euro per maand voor dieselauto’s. – Berijders van een elektrische auto besteden gemiddeld 39 euro per maand aan brandstof;  benzinerijders 110 en dieselrijders 78 euro per maand.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †