Controverse rond vaccinatieplicht Leaseplan

Leaseplan verlangt van het personeel dat het gevaccineerd naar kantoor komt. Het is naar verluidt de eerste keer dat een Nederlands bedrijf zo’n vaccinatieplicht hanteert. Over de juridische en morele kant van de zaak is inmiddels een debat ontstaan.

Als multinational volgt Leaseplan een trend die eerder al zichtbaar was bij andere multinationals. Het verschil: daarbij werden Nederlandse filialen ontzien en Leaseplan, dat het hoofdkantoor in ons land heeft, kiest ervoor geen landen uit te sluiten. Wel zijn er andere uitzonderingen zoals op medische of religieuze gronden.

Dwang

Van een daadwerkelijke controle op vaccinatie is echter geen sprake bij Leaseplan omdat daarvoor de wettelijke mogelijkheden ontbreken. Vakbond FNV is van mening dat Leaseplan desondanks de noodwet overtreedt met deze stap. Volgens die wet is directe of indirecte vaccinatiedwang niet toegestaan. Leaseplan stelt ter verdediging dat er geen verplichting is om op kantoor te werken en dat de vaccinatieplicht alleen geldt voor zij die naar kantoor willen komen. De overige corona-maatregelen blijven daarnaast gewoon van kracht.

2 reacties op “Controverse rond vaccinatieplicht Leaseplan

 • 31 augustus 2021 om 08:20
  Permalink

  Gaat ook leaseplan gaat zich wassen in de Kaager plassen?

  Beantwoorden
 • 31 augustus 2021 om 11:45
  Permalink

  Dit is illegaal. Het vragen of iemand gevaccineerd is (of andere medische info) is voor een (potentieel) werkgever wettelijk verboden. Om discriminatie op basis van medische gronden te voorkomen.
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/mag-ik-een-werknemer-verplichten-zich-te-laten-vaccineren
  En het registreren is helemaal uit den boze (AVG).
  Het gaat de werkgever niets aan. Het is aan de wetgever (parlement) om indien zij dat nodig achten de wet aan te passen. Tot die tijd moet een werkgever zich aan de wet houden en is zelfs het VRAGEN al verboden.

  Aangifte doen en melding doen bij AVG en andere instanties dus. Dat zou ik uit principe doen. Ik ben gevaccineerd en heb C gehad, maar dat gaat een werkgever niets aan.
  Het is voor de werksfeer beter om iedereen vaccinatiestatus geheim te houden in plaats van mensen tegen elkaar op te zetten.

  Er zijn genoeg mogelijkheden die een werkgever kan nemen om besmetting te voorkomen bijvoorbeeld goede ventilatie (ventilatiesysteem met verse lucht, of veel luchten met hulp van CO2 meters), luchtreinigers met UV/ionisatie, luchtbevochtigers. Gratis verstrekken van vitamine D kan ziekte verminderen (Ivermectine werkt goed maar kom je helaas niet makkelijk aan).

  Ook gevaccineerden kunnen overdragen (de kans is kleiner maar niet nihil) en ze merken minder snel dat ze het hebben omdat ze minde ziek worden. Dus in de praktijk kan het best zijn dat ze besmettelijker zijn omdat de niet-gevaccineerde thuis blijft omdat hij symptomen heeft.
  Bij zo’n 5% van de gevaccineerden werkt het vaccin helemaal niet, zij zijn net zo besmettelijk als niet gevaccineerden. Mogen zij dan ook niet naar kantoor?
  Bovendien is C gehad hebben de beste en langste bescherming. Iemand die C heeft gehad is minder besmettelijk dan een gevaccineerde. Voor hun zou er minimaal een uitzondering moeten zijn.

  Als er werknemers zijn die bang zijn voor C kunnen zij thuiswerken.

  Verder moeten we terug naar de kern, de Infection Fatality Rate (IFR) van dit virus zit rond de 0,2% blijkt overal (WHO, recent onderzoek Spanje of Portugal). Dat is lager dan een zware griepgolf. De griepprik is niet verplicht. Ben je niet ingeënt tegen veel gevaarlijker ziekten zoals pokken (zoek de IFR eens op) dan mag je ook gewoon naar het werk.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *