Duitsers bang voor ‘sjoemel plug-in’

De auto-industrie is erg verdeeld over de milieuvriendelijke claims van de plug-in hybride (PHEV). Dat meldt het Duitse weekblad Wirtschaftswoche. Wat autofabrikanten claimen als ‘gemiddeld’ verbruik, staat ver van de praktijk.

Onderzoek van ADAC stelt dat PHEV’s in de praktijk drie tot vier keer meer brandstof verbruiken dan de fabrikanten in hun marketinguitingen claimen. Bosch, BMW en Mercedes die hun PHEV-strategie verdedigen, staan daarbij tegenover Volkswagen. Volkswagen-ceo Herbert Diess vraagt zijn industriële collega’s te investeren in meer vol-elektrische modellen. Hij krijgt hulp van het Duitse Fraunhofer Instituut. Dat heeft aangekondigd een studie te publiceren, waarin duizend plug-in leaseauto’s zijn onderzocht op hun verbruik. Uitgelekt is al dat deze cijfers net zo negatief voor de autofabrikanten uitpakken als de ADAC-test.

Doel om norm te halen

Nu gaat de politiek er zich mee bemoeien. En ook die blijkt verdeeld. Want enerzijds willen politici de industrie beschermen die hun PHEV-offensief gebruiken om aan de Europese CO2-normen te voldoen, anderzijds ziet de politiek ook dat FEV eigenlijk de beste optie is. De coronaperikelen zullen de transitie naar elektrische mobiliteit flink vertragen. Inmiddels is er volgens Wirtschaftswoche een ‘geheime’ Task Force opgericht, waarin partijen – autofabrikanten en politieke vertegenwoordigers – zitten die de plug-in hybrides voorlopig moet gaan verdedigen.

Subsidiegedreven

Net als bij ons wordt de PHEV bij onze oosterburen gesubsidieerd. De theorie is dat bij een goed gebruik van het elektrische deel van de aandrijving, het benzine- of dieselverbruik afneemt. Dat weer ten gunste van de CO2-uitstoot. Wat iedereen wil voorkomen is dat de PHEV een sjoemel-imago krijgt.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1589 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *