VW Leasing mag Autobeheer en XLEasy kopen

De voorgenomen overname van Autobeheer en XLEasy door Volkswagen Leasing krijgt het groene licht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De deal tussen de Autohaas Groep en Dealerholding PGA Nederland staat volgens de kartelwaakhond mededinging op de Nederlandse markt (of een deel ervan) niet in de weg.

xleasy-deal-imageblanco1527593958De voorgenomen transactie werd begin deze maand gemeld, omdat ze valt onder het concentratietoezicht. De ACM zegt dat een vergunning niet nodig is. Evenmin is er reden om aan te nemen dat de vrije concurrentie in het geding is. XLEasy opereerde als universele leasemaatschappij en dochteronderneming binnen de Autohaas Groep.

Jamacad

Ook de overname door PGA van Jamacad Apeldoorn, Diecar Vastgoed en Benzicar stuit niet op mededingsbezwaren. De ACM was op 9 juli jl. gevraagd om toestemming. PGA Nederland houdt zich bezig met verkoop van diverse automerken: Peugeot, Renault, Hyundai, BMW, Mini, Honda, Volkswagen, Audi, Citroën, DS en Dacia. Daarnaast zijn er een groothandel in auto-accessoires en aanverwante diensten in het ‘gebonden kanaal’, autoschadeherstel, import van gebruikte auto’s en autolease. Jamacad Apeldoorn (beter bekend als Autohaas) kent vestigingen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen, met de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda, en daarnaast schadeherstel (Schadecentrum Apeldoorn). Diecar Vastgoed is actief in beheer van het bij Autohaas in gebruik zijnde vastgoed. Benzicar ten slotte verhuurt het perceel dat grenst aan de Autohaas-locatie in Apeldoorn als brandstofverkooppunt aan BP.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †