Winst Leaseplan daalt 9,2 procent

Met nog altijd een netto resultaat van 424 miljoen euro is de winst van leasemaatschappij Leaseplan in 2018 gedaald met 9,2 procent ten opzichte van 2017.

Dit tegenvallende jaarresultaat is met name het gevolg van de forse afschrijving van 73 miljoen euro op de Turkse activiteiten in het derde kwartaal. Dat was op zijn beurt weer het gevolg van de in waarde gekelderde Turkse munt, de lira. En in Duitsland moest 12 miljoen euro worden afgeschreven op verliesgevende contracten. De nettowinst, gecorrigeerd voor eenmalige posten, laat dan ook een heel wat beter cijfer zien: een winst van 576 miljoen euro, ofwel een stijging van 6,4 procent. De totale vloot van Leaseplan nam in 2018 met 4,4 procent toe tot meer dan 1,8 miljoen voertuigen.

Carnext

Met name de Carnext-activiteiten hebben flink bijgedragen aan de winst. De verkoop van gebruikte leaseauto’s aan consumenten is in 2018 met 65 procent gestegen tot een totaal van zo’n vijftigduizend voertuigen. Leasecontracten voor gebruikte auto’s (UCaaS, Used Car as a Service) namen in 2018 met 150 procent toe tot een totaal van achtduizend contracten. Topman Tex Gunning toonde zich dan ook tevreden met de resultaten. “Deze resultaten onderstrepen de kracht van onze strategie om leidend te willen zijn in de megatrend van bezit naar gebruik voor zowel nieuwe als jong gebruikte auto’s.” Wat dat betreft laat het succes van Carnext duidelijk zien waar het in de toekomst naartoe gaat, aldus Gunning: “Het maakt duidelijk dat er een groeiende vraag is naar abonnementsvormen in het segment van gebruikte auto’s.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters