Maar liefst 96 procent van de automobilisten met een auto met benzinemotor is niet van plan om over te stappen naar een elektrische auto.
Dat laten autowebsites Gaspedaal.nl en Autotrack weten aan de hand van een onderzoek onder tweeduizend benzinerijders. Als belangrijkste reden noemt ruim de helft de hoge aanschafprijs. Twijfels over de batterijconditie (37 procent) en de beperkte actieradius (25 procent) maken de EV niet populairder.
Uit het onderzoek zou verder blijken dat in augustus bijna 50 procent minder werd gezocht naar elektrische auto’s dan naar benzineauto’s. Ook wordt er minder aanspraak gemaakt op de subsidie: per eind augustus 2023 is er nog meer dan 50 procent van het budget voor nieuwe elektrische voertuigen beschikbaar en 31 procent voor gebruikte elektrische auto’s. Ter vergelijking: eind mei 2022 was de pot voor nieuwe elektrische auto’s al leeg en die voor gebruikte elektrische auto’s in juli.
Onzekerheid
Jasper Verweij, auto-expert bij Gaspedaal.nl, ziet een verklaring voor de afnemende belangstelling voor een EV in de grote onzekerheid over de toekomst van elektrisch rijden in Nederland: “Nu zijn elektrische auto’s vrijgesteld van wegenbelasting, maar het plan is dat vanaf 2026 af te schaffen. Ook gaat de bijtelling over 3 jaar omhoog van 16 naar 22 procent. Het maakt elektrische auto’s er niet aantrekkelijker op en dat zien wij in onze cijfers terug.”
Verzekeringspremie
Nederlanders die willen overstappen op elektrisch doen er goed aan om ook te checken wat dit voor de premie van hun autoverzekering betekent. Menno Dijcks, verzekeringsexpert van Independer: “Door de batterij zijn elektrische auto’s zwaarder dan vergelijkbare auto’s die rijden op benzine of diesel. Hierdoor veroorzaken ze meer schade bij een aanrijding. Bovendien zijn reparaties kostbaarder, vooral als het gaat om de accu. Dit zorgt voor een hogere premie. Het is dan ook zinvol om dit voor aanschaf goed te checken en de verschillende premies te vergelijken.”