Toyota, Nissan en Honda gaan samen met acht andere Japanse technologiebedrijven in eigen land een grootschalig, landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations opzetten. Met als doel de  uitrol van waterstoftechnologie in Japan te versnellen.

De overeenkomst komt voort uit een overheidsproject van twee jaar terug. Daarin werd de doelstelling geformuleerd om in 2020 ongeveer 160 operationele waterstoftankstations te realiseren en veertigduizend waterstofauto’s op de weg te hebben. Doordat de betrokken bedrijven intensief samenwerken en individuele doelen behalen, moet de strategische ontwikkeling van waterstoftankstations versnellen. Ook ontstaat op die manier, zo hopen ze althans, maximale vraag naar waterstofvoertuigen en zullen meer mensen kennismaken met waterstoftechnologie.

Apart bedrijf

Het ‘tech-elftal’ overweegt een apart bedrijf op te richten voor de aanleg en exploitatie van nieuwe waterstoftankstations. Behalve de autofabrikanten zijn ook Japanse energiebedrijven sterk vertegenwoordigd in de nieuwe waterstofonderneming. In een later stadium kunnen mogelijk ook andere partijen toetreden tot het consortium. Toyota is van mening dat waterstof een belangrijke energiedrager is voor de toekomst. Voor automobiliteit, maar ook voor toepassingen in de maatschappelijke energievoorziening. In eigen land is Toyota gestart met de verkoop van bussen die in Tokio rijden op waterstofgas. In Californië is de autofabrikant actief met ‘Project Portal’; een praktijkstudie met zware vrachtwagens op waterstof.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties