De opbrengsten van de nieuwe Europese CO2-heffing op brandstof (ETS-2) dreigen in de schatkist te verdwijnen in plaats van ingezet te worden voor het betaalbaar houden van duurzame mobiliteit. Een coalitie van ANWB, BOVAG, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA wil nu dat de politiek ingrijpt.
De organisaties stellen dat over de implementatie van ETS-2 in Nederland en de besteding van de verwachte 1 à 1,5 miljard euro per jaar aan opbrengsten nooit een plenair debat gevoerd in de Tweede Kamer. Stilzwijgend ontstaat nu een situatie van stijgende kosten voor autorijden (11 tot 13 cent per liter aan de pomp), waarbij die opbrengsten niet worden ingezet ten behoeve van verduurzaming van mobiliteit. Met name de huishoudens met een laag inkomen zullen hierdoor geraakt worden.
Verduurzaming
De organisaties zien wat de overheid nu doet als een gemiste kans én in tegenspraak met het hele idee van de ETS-2 regeling. Deze opbrengsten horen volgens hen gebruikt te worden voor verduurzaming van de sector waar ze opgehaald worden. Voor betaalbare verduurzaming van mobiliteit dus.
De nieuwe ministersploeg én de nieuwe Tweede Kamer moeten de handen ineen te slaan en dit alsnog goed regelen: betaal verdere verduurzaming van mobiliteit van het geld dat daarvoor bedoeld is. En zorg dat ook mensen met een krappere beurs – die volop meebetalen aan deze heffing – ook mee kunnen doen. Dat begint met een debat over de besteding van de ETS-2-gelden in de Tweede Kamer, aldus de mobiliteitscoalitie.