PWC Autofacts verwacht dat er in 2011 wereldwijd 75 miljoen auto’s worden geproduceerd en dit loopt in 2015 op tot zeker 93 miljoen. Het automotivelandschap is volgens de marktanalist veerkrachtig en opkomende markten zullen voor nieuwe groei zorgen.

Het marktherstel in Noord-Amerika en de EU zet door, net als de ontwikkeling in Japan, Zuid-Korea en Australië. Ook wordt geschat dat de vraag naar premiummerken in 2011 met 9,2 procent toeneemt, ten opzichte van een groei van 5,9 procent voor niet-premium merken. PWC voorspelt verder dat meer dan 70 procent van de volumegroei door China, India, ASEAN (samenwerkingsverband van tien Zuid-Aziatische landen), Zuid-Amerika en Oost-Europa bepaald wordt.

Volgens een analist van PWC is de groei het gevolg van een natuurlijk herstel van de markt, in tegenstelling tot kunstmatige stimulansen van fabrikanten en overheden in het verleden. "Autofabrikanten die eerder flink in de kosten hebben gesneden profiteren daar nu van om een winstgevende groei te bereiken."

China blijft sinds januari 2009 de grootste speler op de automotive markt. Als gevolg van de groeiende wereldwijde vraag worden fabrikanten van premiummerken geconfronteerd met capaciteitsproblemen. Dit is een belangrijk punt, omdat een toekomstige Chinese markt van 40 miljoen geproduceerde auto’s de omvang van de premiummarkt zal verdubbelen. Bovendien voorspelt PWC een stijging van meer dan 50 procent in 2017 van de luxemerken en een plus van 36 procent voor het niet-premium segment. Je zou dit niet verwachten gezien de forse groei in goedkope segmenten in opkomende economieën.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties