Nu Bain Capital er blijkbaar niet in is geslaagd om een (Amerikaanse) koper te vinden voor onderdelendistributeur Autodis, onder andere moedermaatschappij van Doyen, is een beursgang ophanden.

Overigens had Bain Capital al eerder aangekondigd dat een beursgang een optie was. De private equity-groep wil nu eenmaal haar investeringen te gelde maken en er is geen koper die meer biedt dan de verwachte opbrengst bij een beursgang, zo zal Bain Capital redeneren. Autodis draaide in 2017 een omzet van ruim 1,25 miljard euro. De nettowinst bedroeg 31,3 miljoen euro, ofwel 2,49 procent van de omzet. Dat lijkt weinig, maar is nog altijd twee à drie keer zoveel als de gemiddelde dealergroep realiseert.

Frankrijk

Afgelopen week werd bij de Franse financiële autoriteit een 291 pagina’s tellend document gedeponeerd, boordevol branche-informatie, waarmee de beursgang wordt voorbereid. Wat daarin opvalt, is dat de omzet van Autodis vrijwel geheel in Frankrijk wordt gerealiseerd. Behalve in de personenautosector is Autodis – zeker in Frankrijk – ook actief in de vrachtwagensector. Alleen wordt er in dit segment, goed voor een omzet van bijna 158 miljoen euro, erg weinig verdiend. De omzet aan truckonderdelen leverde een minimale EBITDA-marge op van 1,6 procent, tegen 12,9 procent bij de personenauto-onderdelen.

Internationaal

De internationale omzet  (AD Italië, Doyen en AD Belux) is 242,1 miljoen euro, waarvan 197 miljoen euro door Doyen. Van die omzet werd overigens 20 procent gerealiseerd door de verkoop aan onderdelenwebshops, een groeisegment verwacht Autodis. Het document (dat openbaar is) laat ook zien dat de omzet van AD Belux, een activiteit die in april vorig jaar voor 10 miljoen euro van Parts Point Groep werd overgenomen, een kleine 3,9 miljoen euro betreft. Uit het document blijkt verder dat Autodis een paar jaar geleden een omzetgarantie voor autolakken aan Akzo-Nobel heeft gegeven van 55 miljoen euro. Die verplichting is bijna voldaan. Of er een nieuwe deal wordt aangegaan is niet duidelijk.

Concurrentiestrijd

Opvallend is dat het document een relatief magere groeiverwachting voor de West-Europese onderdelenmarkt laat zien. Er wordt een flinke concurrentiestrijd verwacht, zowel met aftermarket- als merkgebonden partijen. Verder is men onzeker over de uitgaven van de consument ten aanzien van auto-onderhoud en wordt een verdere prijs- en margedruk van webshops verwacht. Positief is dat Autodis in april 2015 met zijn grossiers en werkplaatsconcepten afnameafspraken voor maar liefst zeven jaar heeft gemaakt. Twee schuldeisers (Luxemburgse dochters van Bain Capital) zullen hun gecombineerde claim van ruim 340 miljoen euro omzetten in aandelen tegen de prijs die op de introductiedag van het aandeel op de beurs wordt vastgesteld. Ook het vermelden waard zijn enkele salarissen die in het document worden genoemd. De ceo Stephane Antiglio heeft inclusief bonussen, vorig jaar bijna een miljoen euro verdiend. De tweede man, Christophe Gouthiere, moest het met ‘slechts’ een half miljoen euro doen.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
8 april 2025
Bosch ESItronic integreert SOVD-norm Tesla
8 april 2025
JATO: Big Three kwetsbaarder dan Duitsers of Japanners
8 april 2025
Valeo lanceert gereviseerde led-koplamp met Stellantis
7 april 2025
R5 tot EV van het jaar 2025 verkozen
7 april 2025
8,5% meer loon medewerkers tankstations en wasbedrijven
7 april 2025
Petronas Syntium levert smeermiddelen Autohero-centra
Meest bekeken berichten
Recente reacties