‘Wegwijs’ was het trefwoord op het jaarcongres dat Bovag Onafhankelijke Autobedrijven op 8 oktober belegde. De bijeenkomst moest vooral een praktische gids zijn voor de achterban.

De zeventien kleinschalige kennisrondes en centrale ‘inspiratiesessies’ in NBC Nieuwegein zorgden voor een heus kennisbombardement. Ter relativering zei voorzitter Gerard ten Buuren bij zijn aftrap “dat het mooi zou zijn als u van deze bijeenkomst twee dingen mee naar huis neemt voor directe toepassing morgen. Want ik realiseer me dat u het ontzettend druk hebt.”

‘Stem uw beleid niet af op klanten die uw kwaliteit niet kunnen of willen betalen.’

Druk of niet, Ten Buuren bepleitte een actieve(re) opstelling van de leden om hun kennis te verruimen – dé voorwaarde om in business te blijven. Op zijn zestigste verjaardag, spontaan toegezongen door de bijna achthonderd congresgangers, uitte de voorzitter zijn verbazing over de beperkte animo om aan de slag te gaan met Pass-Thru. Is het koudwatervrees? Is het gebrek aan tijd of interesse? En ook al rijden er pas zeventigduizend elektrische auto’s in Nederland, op een wagenpark van meer dan negen miljoen klassiek aangedreven personenauto’s, toch “moet” het onafhankelijk autobedrijf aan de slag gaan met training en opleiding op dit vlak. Want de transitie gaat sneller dan menigeen denkt. Een ander dossier dat Ten Buuren benoemde (in de met bar slecht, galmend geluid kampende centrale zaal), betrof technische voertuiginformatie. De aanhoudende lobby die onder meer Bovag, RAI Aftermarket, Figiefa en Cecra in Brussel voeren voor een gelijk speelveld in het huidige telematicatijdperk heeft alleen zin als het vrije kanaal ook actief kennis opdoet van digitalisering.

Trends

Volgens de branchevoorzitter is de kerntaak van Bovag richting geven aan de leden, door ze te voorzien van “kennis, trends, inzichten en vaardigheden.” Het bleef niet bij woorden, want bij de kennissessies draaide alles om de praktijk. Innovam-adviseur Jeroen Kraan (tevens consultant van WESP business intelligence) bracht een reeks omzetverhogende tips waarin de werkplaats de hoofdrol speelt. Zo meet vijftig procent van de monteurs nooit uit zichzelf de staat van de batterij. Zonde, want als het einde ervan in zicht is, kan de vervanging mooi meelopen tijdens de onderhoudsbeurt. Wie geen testrapport meehecht aan de factuur mist een opgelegde kans. ‘Accuraat’ optreden resulteert in een prima omzet per monteur, minder vervolghandelingen (in één keer goed) en een klant die na een vriesnacht probleemloos en tevreden naar zijn werk rijdt. Een andere veelvuldig gemiste inkopper zijn de ruitenwissers. “En heeft u de 10,2% inflatie in de periode 2013-2019 wel volledig verwerkt in uw tarief?”

Bovemij-accountmanager Gerjanne Visser verstrekte tips om meer te verdienen aan occasionklanten. “Reageer snel op een lead. Liever binnen 24 minuten dan binnen 24 uur. Breng financiering niet als motie van wantrouwen (‘kunt u die auto eigenlijk wel betalen?’) maar als gemak (‘dan kunt u uw geld ook in andere dingen steken’). Prikkel je klant regelmatig met leuke dingen, zodat je zichtbaar blijft. Een felicitatiemail, korting op een slipcursus of waxbehandeling. Maar offreer ook een verzekering, zodat de klant die niet elders afsluit. Koop niet in op onderbuikgevoel maar op basis van RDC-data. Dan weet je bijvoorbeeld dat in jouw regio rode auto’s het populairst zijn.”

WESP-cijfers

Volgens Kraan wordt er in de branche te weinig gestuurd op cijfers en te veel op gevoel en verleden. Blijkens de WESP-data over 2018 heeft een monteur in Nederland gemiddeld 385 kentekens onder zijn hoede. Per kenteken versleutelt hij in doorsnee voor 580 euro; op jaarbasis is een monteur goed voor 1620 verkochte uren. “Hoe zijn die cijfers bij uw bedrijf?”, hield hij de aanwezigen voor. “Veel ondernemers hebben geen idee hoeveel kentekens er gedurende een jaar in hun werkplaats voorbijkomen.” Een fictieve stijging van 230 naar 284 euro per gemiddelde factuur levert bij een aanname van 2877 facturen per jaar zomaar ruim 155.000 euro extra omzet op. Eén ding moet de automotive ondernemer niet doen: de tarieven verlagen. Kwaliteit heeft nu eenmaal een prijs. “Stem dus uw beleid niet af op degenen die uw kwaliteit niet kunnen of willen betalen.” Ook belangrijk: neem vijf minuten de tijd om de rekening uit te leggen: die bepalen met welk gevoel de klant de deur uitgaat.

Digitaal serviceboekje
In een andere ruimte van het NBC probeerde Menno Verhorst, werkzaam bij Autoniveau, de toehoorders warm te maken voor Digitale Service Registratie. Anders gezegd: het digitale onderhoudsboekje, opvolger van de vertrouwde papieren versie in het dashboardkastje. Veel automerken en hun dealernetwerken zijn er al enkele jaren op overgestapt. De universeel echter wil er nog niet aan. Veelgehoorde tegenwerpingen: ‘ik heb geen verstand van computers’, ‘dan pakken ze m’n klant af’ en ‘we doen vooral oudere auto’s’.
Toch zijn er genoeg redenen om wél de overstap te maken, betoogde Verhorst. Je laat zien dat je als onafhankelijk autobedrijf op dezelfde wijze als de merkdealer werkt. Invoering van DSR leidt tot professionele uitstraling en schept vertrouwen. De klant beschikt altijd over een actuele onderhoudsregistratie, kan bewijzen dat er correct onderhoud is uitgevoerd en heeft daarmee een extra pijler onder de restwaarde.
Voor degenen die ‘om’ zijn had Verhorst een aantal adviezen. Beperk je vooralsnog tot één merk. Creëer een account en houd rekening met 1 of 2 werkdagen doorlooptijd (de fabrikant wil eerst even checken of je daadwerkelijk een autobedrijf bent). Print de digitale serviceregistratie voor de klant, dat schept vertrouwen. Wie het ontbreekt aan kennis of tijd bij de invoering, kan partijen als Autoniveau, GMTO en 2ndBit.com inschakelen. Kers op de taart: “Via het (veelal gratis) account bij de fabrikant krijgt u toegang tot meer informatie van de fabrikant. Maak daar gebruik van.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties