Startup Monceau heeft onlangs zijn eerste klassieke Mercedes verkocht die is omgebouwd naar een elektrische auto. Voor volgend jaar wil het bedrijf in totaal acht klassieke Mercedessen van een batterijpakket en elektromotor voorzien.

Monceau gebruikt klassieke Mercedessen uit de jaren zeventig en tachtig als donorauto’s. Vervolgens worden deze helemaal in de oorspronkelijke staat teruggebracht en voorzien van een elektrische aandrijving.

Internationaal

Achter Monceau zit een internationaal gezelschap van autoliefhebbers, die elkaar via internet hebben gevonden. Directeur en mede-oprichter Roel Pollen uit Nederland was in 2018 al bezig met het ombouwen van een SL-cabrio naar elektrische aandrijving en kwam via social media in contact met de Belgische Tom Van de Cruys, die hetzelfde deed met een SLC. Roel Pollen: “De SLC en de SL cabrio delen hetzelfde W107-platform, allee heeft de SL een kortere wielbasis. We gaan uit van twee batterijen, één voor en één achter. Maar omdat de SL een kortere wielbasis heeft, moesten we voor die auto een andere batterij voor achter zoeken.”

Dr. Ir. Klaas De Cramer is ‘der Dritte im Bunde’. Hij neemt de technische leiding op zich en had ook al enkele projecten gedaan met het elektrificeren van brandstofauto’s. Dankzij zijn contacten worden de auto’s in Aken, bij het engineeringteam van TeKshift voorzien van de benodigde software. Roel Pollen: “We zijn nu bezig om ook in de regio Genk/Hasselt een eigen werkplaats op te starten waar we onze auto’s gaan ombouwen.”

Publiek

De eerste SLC is verkocht, de tweede bijna. Voor 2021 wil Monceau via preorder in totaal acht Mercedessen ombouwen. Een mooi initiatief, maar mede gezien de kosten niet voor iedere automobilist weggelegd. Roel Pollen: “We richten ons ook niet in eerste instantie op de traditionele petrolheads. We maken auto’s voor mensen die net als wij die oude Mercedessen mooi vinden, maar niet met die oude, vervuilende brandstofmotor willen rijden en vooral ook zorgeloos willen rijden. Met een klassieker sta je toch wat vaker in de garage, maar die elektrische aandrijving is onderhoudsvrij. Onze eerste klant bijvoorbeeld woont in de binnenstad van Parijs. Daar kan hij met zijn elektrische SLC dus gewoon blijven rijden.”

Monceau biedt de omgebouwde Mercedessen voor een vanafprijs van 159.000 euro.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
18 juni 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties