Niet Google, maar een traditionele autoproducent zoals Mercedes-Benz zal als eerste een zelfrijdende auto op de markt brengen. Dat verwacht meer dan de helft van de Nederlanders, slechts zestien procent verwacht dat een bedrijf zoals Google de eerste zal zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Autoscout24 naar de auto van de toekomst.

Ook onder Europeanen is het vertrouwen in traditionele autobedrijven groter dan in niet-automotive partijen. Opvallend is dat een vijfde van de Europeanen verwacht dat er binnen 25 jaar nog helemaal geen zelfrijdende auto te koop zal zijn. Onder Nederlanders is dit vertrouwen zelfs nog lager: een kwart van de ondervraagden ziet dit niet binnen 25 jaar realiteit worden.

Steeds meer producenten zijn bezig met de ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s – dit weekend staken de geruchten van een Apple Car weer de kop op – maar het animo onder automobilisten om daadwerkelijk gebruik te maken van een dergelijke auto is relatief laag. Een kwart van de Nederlanders verwacht in de toekomst van een automatische piloot gebruik te maken, terwijl een derde dit hoe dan ook niet wil. Ruim veertig procent wil zelf de keuze kunnen maken. Opvallend is dat Nederlandse mannen grotere voorstanders van een autopilot zijn dan vrouwen.

Ook onder Europeanen overheerst terughoudendheid ten opzichte van de automatische piloot, de Italianen zijn met ruim 25 procent nog het meest enthousiast. In Oostenrijk zal de zelfrijdende auto naar verwachting het minst goed gaan verkopen: slechts zestien procent van de Oostenrijkers geeft aan van een autopilot gebruik te willen maken.

Het onderzoek is in opdracht van Autoscout24 uitgevoerd door GfK onder 8.811 Europeanen uit Oostenrijk (1.001), België (1.001), Frankrijk (1.451), Duitsland (1.456), Italië (1.452), Nederland (1.000) en Spanje (1.450). Het complete onderzoeksrapport is te lezen via deautovanmorgen.nl

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
15 juli 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties