In het Europees Parlement ontbreekt een meerderheid voor een Europese toezichthouder voor de auto-industrie, waar vandaag over wordt gestemd. Alleen de sociaaldemocraten en de groenen in het Europarlement dringen aan op een Europees toezicht op autokeuringen van nationale toezichthouders.

Dat bericht Het Financieele Dagblad. Er zijn verschillende redenen waarom andere partijen in het Europarlement een dergelijk toezicht niet zien zitten. De Europese Volkspartij wil de auto-industrie niet te veel in het defensief drukken; een aantal uiterst linkse partijen is tegen omdat ze sowieso geen nieuwe bevoegdheden aan Brussel willen overdragen.

Dieselschandaal

Een onderzoekscommissie van het Europarlement had zelf de aanstelling van een Europese toezichthouder bepleit, omdat was gebleken dat er te nauwe banden bestaan tussen de autofabrikanten en nationale testinstanties. Met een scherper toezicht vanuit Brussel zou een herhaling van het dieselschandaal kunnen worden voorkomen. Overigens zit er nog weinig schot in de politieke afwikkeling van het dieselschandaal. Het blijkt dat ook bij nationale overheden weinig enthousiasme is voor een Europese toezichthouder. Zij zien meer in de oprichting van een forum van overleg dat zich over emissiekwesties zou moeten buigen, maar dat gaat de groenen en de sociaaldemocraten niet ver genoeg. europarlement
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties