Fiat biedt in samenwerking met Orange Gas bij aanschaf van een nieuw Fiat Natural Power model voor de eerste 10.000 kilometer gratis groengasbrandstof aan. Het nagenoeg CO2-neutrale gas is in opmars en in Nederland ontwikkeld zich nu een landelijk dekkend tankstationnetwerk. Eind 2011 moeten er honderd pompen in gebruik zijn.

Fiat is de eerste fabrikant die groengas aanbiedt in haar reeks lage emissiemodellen. Tot de modellen in deze serie behoren onder andere de Panda, de Punto Evo, Qubo, en de Doblò turbo. Fiat heeft ook bedrijfswagens op groengas; Fiorino, Doblò Cargo en de Ducato. De autofabrikant heeft ook al vier jaar op rij de laagste gemiddelde CO2-uitstoot van alle volumemerken in Europa.

Steeds meer bedrijven zien de (financiële) voordelen in en stappen over op groengas. Ook bij de overheid krijgt het rijden op groengas steeds meer gehoor. Onderzoek wijst uit dat dertig procent van de Nederlandse fijnstofemissie en 65 procent van alle NOx komt van het wegverkeer. Rijden op groengas kent bijna geen uitstoot van fijnstof. Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, heeft een subsidieregeling ontwikkeld ter promotie van groengas. Indien aan de voorwaarden wordt voldaan, wordt vanaf 1 juli een subsidie toegekend van 3.000 euro.

Groengas is een tot aardgaskwaliteit (CNG) opgewaardeerd biogas en wordt in Nederland geproduceerd door onder andere boeren, afvalstortplaatsen en waterzuiveringsinstallaties. Er kunnen voor hetzelfde geld meer kilometers mee gereden worden ten opzichte van bijvoorbeeld diesel.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties