Online portal Autoscout24 ziet een toename in de populariteit van hogere middenklassers onder de occasions: in het eerste kwartaal van 2017 nam het zoekvolume met 6 procent toe, wat heeft gezorgd voor een prijsstijging van 9 procent.

Directeur Jurgen Vugts verklaart de gestegen populariteit van de hogere middenklasse en luxe occasions: “In de crisis hielden de consumenten de hand op de knip en grote uitgaven – zoals de aankoop van een nieuwe auto – werden uitgesteld. Nu is er weer ruimte om toch een tweede gezinsauto aan te schaffen, die oude auto eindelijk te vervangen of om een auto aan te schaffen om weer iets luxer te reizen van en naar het werk.” Vier van de vijf meest gezochte occasions in dit segment zijn van Duitse makelij. Het gaat om: BMW 5-serie, Mercedes-Benz E-serie, Audi A6, Volvo V70 en Audi RS6.

Duurder

De gemiddelde prijs van een tweedehandsauto is gestegen van gemiddeld 12.650 euro in Q1 2016 naar 13.990 euro in Q1 2017, ofwel 11 procent. “Terwijl de populariteit van de hogere middenklasse occasions met 6 procent toenam, daalde het aanbod met 3 procent. Deze schaarste zorgt voor een gemiddelde prijsstijging van 9 procent. Daarmee is de gemiddelde prijs het afgelopen kwartaal 1.800 euro gestegen naar 21.500 euro”, aldus Vugts.

Kleine auto

In het eerste kwartaal van 2017 waren kleine occasions verantwoordelijk voor 43 procent van het zoekvolume. Toch is de populariteit van deze occasions met 5 procent gedaald, terwijl de prijs met 5 procent is gestegen. Vugts: “De populariteit van kleine auto’s is gedaald, vanwege een stijging van de gemiddelde prijs en het grotere aanbod. In 2016 waren de kleine – voordelige – occasions in trek. Nu consumenten weer meer te besteden hebben, zie je dat ook schaarste in het compacte en middensegment dreigt en lijkt de ergste schaarste in kleine occasions voorbij.”

Suv en mpv

Het aanbod in het suv/off-road segment is met 12 procent gestegen. Er zijn maar liefst 9 miljoen zoekopdrachten uitgevoerd naar dit type occasion en dit heeft dan ook gezorgd voor een prijsstijging van 7 procent (van 26.650 naar 28.450 euro). De populariteit van mpv’s is sterk gedaald (-14 procent), evenals het aanbod (-4 procent). Dit resulteerde in een prijsstijging van 4 procent.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties