De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) wil samen met Bovag, RAI Vereniging en ANWB een landelijke actie opzetten tegen het weren van vuile auto’s uit binnensteden. De aftrap is in Utrecht waar op 28 september een rijtoer voor oude auto’s wordt gehouden.

Utrecht is, naast Amsterdam, Rotterdam Arnhem en Eindhoven, een van de grote steden waar naar alle waarschijnlijk een verbod in de binnenstad komt voor benzineauto’s van 19 jaar en ouder en diesels van 8 jaar en ouder.

Een dergelijke milieuzone wordt ingesteld om de luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren. KNAC zegt niet tegen schone lucht te zijn maar haalt een Duits onderzoek (ADAC) erbij dat aantoont dat de lucht na het instellen van zo’n zone niet schoner wordt.

Bang

Directeur Peter Staal van KNAC: “Het zijn met name de stadsbussen die vervuilend zijn. Het probleem wordt nu op het bordje van de automobilist gelegd. Wij zijn bang dat als dadelijk Utrecht over de streep is met een milieuzone andere steden in snel tempo zullen volgen.” In Nederland rijden 453.000 benzineauto’s die ouder zijn dan 19 jaar en 550.000 dieselauto’s ouder dan 8 jaar.

Na de aftrap in Utrecht, waar inwoners ook wordt opgeroepen een petitie tegen de milieuzone te tekenen, wil KNAC ook de politiek gaan benaderen. “En we gaan in gesprek met onze branchegenoten Bovag, RAI Vereniging en ANWB om een landelijke actie op te zetten”, aldus Staal.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties