De overheid gaat hard optreden tegen bedrijven die roetfilters verwijderen. Ook zullen apk-stations geïnstrueerd worden beter te letten op verwijderde roetfilters en zullen dergelijke auto’s niet meer door de keuring komen. Dat heeft staatssecretaris Mansveld van I en M beslist.
Uit onderzoek van TNO blijkt dat op1 januari 2015 ongeveer 60 procent van alle dieselpersonenauto’s een roetfilter had. Doordat oude dieselauto’s geleidelijk uit het wagenpark zullen verdwijnen en plaats zullen maken voor nieuwere dieselauto’s met roetfilter, zal dit percentage de komende jaren stijgen en daarmee de luchtkwaliteit verbeteren. Het probleem is echter dat sommige mensen een affabriek roetfilter laten verwijderen.
Paal en perk
In een brief aan de tweede kamer Laat Mansveld weten paal en perk te zullen stellen aan auto’s waarvan het roetfilter is verwijderd. Ook bedrijven die hiermee adverteren en daadwerkelijk de klus klaren kunnen binnenkort rekenen op zware sancties: “Op basis van een indicatieve steekproef blijkt bij circa 5 tot 7 procent van de dieselpersonenauto’s met affabriek roetfilter het filter te zijn verwijderd. Controle in de apk acht ik de beste manier om het gesignaleerde probleem aan te pakken. Ik zal TNO opdracht gegeven om samen met de RDW te bezien hoe de apk zodanig kan worden aangepast dat voertuigen waarvan het roetfilter is verwijderd de keuring niet langer kunnen doorstaan. Dit onderzoek zal in de tweede helft van 2015 worden uitgevoerd. De verdere planning is dat de gekozen apk-roetfiltertest in de loop van 2016 inde praktijk zal worden getest bij een aantal geselecteerde garagebedrijven en keuringsstations, waarna verdere besluitvorming zal plaatsvinden. Naast de aanpak van het verwijderen van roetfilters door een daarop gerichte controle in de apk wordt onderzocht wat nodig is om effectief te kunnen optreden tegen de bedrijven die roetfilters verwijderen en daarmee adverteren”, aldus de staatssecretaris.