Gezien de recente lancering van de nieuwe Audi A8, vieren Audi en Hella een dubbele wereldpremière: dit flagship van Audi zal namelijk op de weg te zien zijn met de eerste Matrix LED koplamp met een verblindingsvrij grootlicht.

De kern van de Matrix LED koplampen is het verblindingsvrije grootlicht. Dit zorgt ervoor dat de bestuurder met een permanent grootlicht in zijn voertuig kan rijden zonder dat men daarbij het tegemoetkomend verkeer of voorgaande voertuigen verblindt. Dit werd technisch mogelijk gemaakt door het grootlicht op te splitsen in vijf reflectors waarbij elke reflector een chip bevat met 5 LED’s die voor het eerst afzonderlijk bediend kunnen worden. Men kan daardoor zonder enige moeite een groot aantal variaties in lichtdistributie bekomen.

 Zodra de bestuurder de automatische setting op de licht-draaischakelaar selecteert, schiet het systeem in actie. Door middel van een camera wordt zowel tegemoetkomend als voorgaand verkeer gedecteerd waarna de voertuigen, door het afsluiten of dimmen van afzonderlijke LED’s, worden uitgezonderd van het lichtdistributieveld van het grootlicht. Daarnaast past de lichtbundel van het Matrix grootlicht zich ook aan de rijsituatie aan. Bij bochten kan zo de intensiteit van de lichtbundel worden aangepast aan de zijden of kan men deze richten op het midden van de weg.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties