Bovag directeur Koos Burgman, directeur RAI Vereniging Olaf de Bruijn en Ruud Spuijbroek, algemeen secretaris van Vaco, hebben dinsdag op het Vaco-hoofdkantoor in Leiden staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu ontvangen. Hij heeft daar officieel het Europese bandenlabel gelanceerd.

Volgens Spuijbroek is het moment van de implementatie van het EU-label ongelukkig gekozen, omdat de branche dan midden in de bandenwisselweken zit en het de drukste tijd van het jaar is.

De controle en handhaving van het bandenlabel, dat op 1 november van kracht wordt, gebeurt door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Met de lancering gaf Atsma het startsein voor een campagne waarmee Vaco, Bovag en RAI hun achterban voorlichten. De communicatie rondom de nieuwe regels ligt primair bij de branche, de overheid draagt zorg voor de kernboodschap.

Voor de leden van de organisaties is een gezamenlijk Dossier Bandenlabel ontwikkeld en een brochure met antwoorden op veelgestelde vragen over het nieuwe label. Atsma ontving van beide het eerste exemplaar.

Betekenis

Het label geldt voor alle na 1 juli geproduceerde banden, van zowel personenauto’s, bedrijfsauto’s als vrachtwagens. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Dit zijn: vernieuwde banden, professionele off road-banden (POR-banden), banden voor competitiedoeleinden, banden met spikes, reservebanden met een t-markering, banden die ontworpen zijn voor voertuigen die vóór 1 oktober 1990 zijn geregistreerd, banden met een maximaal toelaatbare snelheid van tachtig kilometer per uur en banden waarvan de hieldiameter kleiner is dan 254 milimeter (10 inch) of groter is dan 635 milimeter (25 inch).
De informatie die op het label wordt weergegeven heeft betrekking op het afrolgeluid, de grip op een natte weg en brandstofverbruik.

Bekijk hier het dossier ‘Bandenlabel’ >>

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
15 juli 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties