Het nieuwe wereldrecord van de snelste auto op ijs is neergezet op 331,6 kilometer per uur en gemaakt op Nokian-spijkerbanden van het type Hakkapeliitta 7. Er is gereden op een veertien kilometer lang parcours in de Golf van Bothania in Oulu in Finland.

Wanneer een auto met een snelheid van 331 kilometer per uur rijdt, dan legt het voertuig ruim 92 meter per seconde af. De banden staan bij deze hoge snelheden onder grote druk, waardoor de diameter kan toenemen met vijftien tot twintig millimeter.
"Het testen van winterbanden bij hoge snelheden en in zware weersomstandigheden vormt een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling", aldus Matti Morri van Nokian.

De organisatie van Guinness World Records stelt strenge regels aan de recordpoging. Zo wordt de gemiddelde tijd genomen van het rijden over één kilometer in beide richtingen, het moet natuurijs betreffen dat niet ruw gemaakt is of behandeld met chemicaliën en de banden moeten commercieel verkrijgbaar zijn en goedgekeurd voor het wegverkeer in het land waar de recordpoging plaatsvindt.

Nokian Wereldrecord op ijs 2011

[responsive-video identifier=”NIWABCS9Ilg”]

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties