De vliegende auto komt weer een stapje dichter bij de werkelijkheid. Fabrikant Pal-V uit Raamsdonksveer presenteert tijdens de autoshow in Genève het productiemodel van zijn vliegende auto, de Pal-V Liberty.

Het idee van een vliegende auto is al zo oud als de eerste Blade Runner-film uit 1982. Ouder zelfs. Wikipedia meldt dat Waldo Waterman al in 1937 een auto bouwde die ook kon vliegen.

Straatbeeld

Toch zie je vliegende auto’s nog niet zo heel veel in het straatbeeld. Dat beeld zal ook niet drastisch veranderen na de presentatie van het productiemodel van de Pal-V Liberty tijdens de autoshow van Genève in maart. “Het is toch een exclusief product waar een bepaald prijskaartje aanhangt. De aantallen die een autofabrikant als Audi haalt, zullen wij nooit halen”, licht Joris Wolters van Pal-V toe. Hij mag helaas niet vertellen hoe dik het orderboek voor Pal-V is. “Het valt ons mee, dat kan ik wel zeggen. Het is meer dan waarop we gehoopt hadden.” Uiteindelijk wil Pal-V enkele honderden vliegende auto’s per jaar kunnen afleveren.

Troeven

Vergeleken bij andere producenten van vliegende auto’s heeft Pal-V enkele sterke troeven in handen, legt Joris Wolters uit. “Ten eerste ontwerpen wij onze vliegende auto conform de regelgeving voor het weg- en luchtverkeer. Er hoeft dus niet gewacht te worden op aanpassing van de regelgeving aan onze vliegende auto. Daarnaast werkt onze vliegende auto volgens het principe van de gyrocopter. Dat is heel stabiel in de lucht, makkelijk te bedienen en bovendien erg veilig. Je kunt dan ook vrij snel je brevet halen, terwijl dat voor voertuigen die werken als een helikopter veel moeilijker is.”

Ontwikkeling

Omdat de vliegende auto zowel aan de regelgeving voor het wegverkeer als aan dat voor het luchtverkeer moet voldoen, gaat er veel tijd en moeite zitten in onderzoek en ontwikkeling van de vliegende auto, en in het aantonen dat Pal-V zich ook daadwerkelijk aan die regelgeving houdt. Joris Wolters schat dat hier bijna de helft van het budget aan op gaat.

Na de show

Tijdens de autoshow in Genève kunnen belangstellenden dus eindelijk de vliegende auto van Pal-V in het echt aanschouwen, aanraken zelfs. Direct na de beurs gaat het productiemodel de testfase in. Pal-V moet dan aantonen dat het met de Liberty inderdaad aan alle bestaande regelgeving voldoet. Wanneer alle certificaten binnen zijn, kan in 2019 daadwerkelijk begonnen worden met het uitleveren van de eerste vliegende auto’s aan de happy few die er een besteld hebben.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties