De Tweede Kamer heeft maandagmiddag tijdens de behandeling van het Belastingplan 2012 besproken om vanaf volgend jaar voor EV´s geen nul procent maar zeven procent bijtelling te rekenen. Deze discussie heeft tot verbijstering geleid binnen RAI Vereniging en Vereniging Auto van de Zaak (VAvdZ). Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft zelfs al een overgangsregeling klaar liggen.
“Met deze voorstellen wordt de doodssteek toegebracht aan het gebruik en de opkomst van elektrische mobiliteit in ons land”, aldus Olaf de Bruijn, adjunct-directeur van RAI Vereniging. “Dit soort techniek heeft zeker in de beginfase van haar marktintroductie tijdelijke stimulering nodig. Dat was ook precies het idee achter de tijdelijke invoering van een nul procent bijtellingcategorie in het Belastingplan voor 2012. Nu er zich een Kamermeerderheid lijkt af te tekenen voor vervanging van die categorie is de keuze voor de consument denk ik snel gemaakt.”
Auto’s die helemaal geen CO2 uitstoten, zoals elektrische auto’s en waterstofauto’s, zouden volgens het Algemeen Dagblad wel de nul procent bijtelling houden. Harald Bresser van RAI Vereniging helpt dit snel uit de wereld: “De staatssecretaris heeft gezegd dat hij geen voorstander is van de zeven procentsregeling, maar de Kamermeerderheid hierin steunt. Als de nieuwe categorie er komt, dan komt die er voor al deze auto’s. De nul procent categorie zal dan zeker helemaal vervallen.”
RAI Vereniging heeft nauw samengewerkt met de ambtenaren van het ministerie van Financiën om mee te denken over de toekomst van de autobelastingen in Nederland. “Dat heeft rond de zomer geleid tot een visie die gezamenlijk met Bovag is gedeeld met dat ministerie. In navolging van de opgestelde Autobrief zijn door onze leden bestellingen gedaan en bij het publiek verwachtingen geschapen. Die worden door deze discussie volledig teniet gedaan, en dat is een zeer slechte zaak”, besluit De Bruijn.
VAvdZ
Niet alleen de RAI Vereniging, maar ook de VAvdZ ziet door het nieuwe bijtellingtarief van zeven procent een verslechtering op komst rondom de verkoop van zeer zuinige auto’s. “De categorie van de nul procent bijtelling heeft geen volume en zou dit ook niet gaan krijgen met de verruiming naar vijftig gram CO2. Het afschaffen van de nul procent categorie is financieel daarom helemaal niet nodig en juist bedoeld om schonere en zuinigere auto’s te stimuleren. Nul procent bijtelling spreekt tot de verbeelding, zeven procent niet. Met deze maatregel ontneem je een belangrijke stimulans voor zowel berijders, bedrijven als fabrikanten in het streven naar schoon en zuinig.”
De Tweede Kamer stemt op 17 november 2011 over de fiscale wetsvoorstellen voor 2012. Berijders die op de hoogte willen blijven kunnen het bijtellingalert van VAvdZ activeren op Bijtellingalert.nl.