De familie Agnelli, eigenaar van autoconcern Fiat-Chrysler, heeft vanochtend het overlijden gemeld van topman Sergio Marchionne. Afgelopen zaterdag kwam al naar buiten dat Marchionne ernstig ziek was.

Volgens diverse media ontstonden complicaties bij een schouderoperatie, noodzakelijk om een tumor te verwijderen. Marchionne zou tijdens de riskante ingreep zijn getroffen door een hersenembolie en lag sindsdien in coma. Toen duidelijk werd dat herstel niet meer zou plaatsvinden, werd afgelopen weekeinde inderhaast Jeep-topman Mike Manley benoemd tot opvolger.

Rode cijfers

De 66-jarige Marchionne kwam in 2004 aan het roer bij het destijds structureel rode cijfers schrijvende Fiat. De verliezen werden door hem echter omgebogen in winst. Ook het noodlijdende Chrysler heeft zijn huidige, positieve financiële situatie te danken aan Marchionne.

Acea

De koepelorganisatie van Europese autofabrikanten (Acea) zegt in een officiële reactie “diep bedroefd” te zijn. Marchionne was Acea-bestuurslid sinds zijn aantreden bij Fiat in 2004 en leidde de organisatie gedurende twee termijnen als president (2006-2007 en 2012-2013). Hij wordt in de verklaring omschreven als “charismatisch”. Acea-president Carlos Tavares zegt dat Marchionne “een inspirerende zakelijk leider was van Fiat-Chrysler en binnen Acea altijd een ongelooflijke passie en energie aan de dag legde voor onze industrie. Hij genoot intern enorm veel respect van zijn omgeving.”
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties