“We moeten Focwa nu een serieuze kans geven en eerst de inhoudelijke plannen afwachten”, reageert Care-directeur Kees-Jan Bus tijdens de paneldiscussie op het schade-evenement van Automotive Insiders. Hoe staat de schadebranche er nu voor? En wat staat de sector in de toekomst te wachten. Daar ging het over tijdens deze bijeenkomst.
‘Uitdeuken, herstellen of slopen’, onder die welluidende titel werd de huidige situatie in de branche geduid en vooral ook getracht om vooruit te kijken. Het is geen nieuws dat de schadesector aan alle kanten wordt geconfronteerd met complexe verwikkelingen en een weinig rooskleurig toekomstperspectief.
Iedereen is zoekende naar de juiste ‘oplossingen’, bezinning op de strategie en inrichting van het netwerk: dat geldt net zo hard voor de ketens als voor onafhankelijke schadeherstellers. Volgens Nico Hilderink, directeur CRSi, wordt het hoog tijd dat de schadeherstellers hun ‘kop niet langer in het zand steken’. “Ook de ketens hebben een te weinig onderscheidende strategie en bieden te weinig toegevoegde waarde”, aldus Hilderink.
Geen koude, maar lauwe sanering
Denis Maessen, ad-interim voorzitter Focwa, onderkent de nijpende situatie in de branche en zegt dat hard wordt gewerkt aan de metamorfose van een klassieke brancheorganisatie naar een open, compacte organisatie met modulaire aanpak.
Ook onderkent hij dat Focwa een rol heeft in een sanering van de sector en is hij voorstander van een ‘lauwe, in plaats van een koude sanering’. Volgens Maessen is de afgelopen maanden vooral veel tijd gestoken in het ‘op orde brengen van het huis’ en zijn nu de leden aan zet, waarna in de tweede helft van het jaar kan worden gebouwd aan Focwa nieuwe stijl.
“We zijn actief in dialoog met alle betrokken partijen, omdat het waardevol is met elkaar na te denken hoe de waardeketen in automotive er anno 2025 uitziet. Dat zijn belangrijke transitievraagstukken. We zijn niet bang om de nodige, stevige conclusies te trekken”, aldus Maessen. “De leden moeten erop kunnen vertrouwen dat hun brancheorganisatie goed voor ze zorgt. De branche heeft vertrouwen en zelfvertrouwen nodig in dit proces. Er heerst nu vaak teveel onmacht.”
Ook tijdens deze bijeenkomst blijkt dat de sanering van de branche een ingewikkeld, uiterst gevoelig én cruciaal vraagstuk is waar voorlopig nog geen kant-en-klare oplossing voor is.
Meer over deze bijeenkomst kunt u lezen in de aankomende editie van Aftersales Magazine, die 15 mei verschijnt.