De Nederlandse autobestuurders kiezen dit jaar extreem vroeg voor de bandenwissel. Eén op de vijf autorijders rijdt inmiddels op winterbanden. Het Verbond van Verzekeraars ziet dat verzekeraars wisselend omgaan met het gebruik van de winterband. Zo geeft een groot deel premiekorting bij het gebruik van winterbanden en bij anderen geldt een eventueel schadebeperkend effect van het gebruik van winterbanden via de bonus/malus.
De run op winterbanden is dit jaar extreem vroeg, meldde de Vaco half september. Zij heeft onlangs ook een overzicht gepubliceerd over de regelgeving rondom de Europese winterbandenplicht. Ook Bovag constateert de populariteit van de winterband. “Mensen zijn wakker geschud door de extreme winters van de afgelopen twee jaar”, vermoedt Paul de Waal. “Als je eenmaal met je zomerband vast hebt gestaan in de sneeuw, laat je dat niet weer gebeuren.”
Er wordt in Nederland wel eens gesproken over de vraag of winterbanden verplicht moeten worden, maar de overheid legt de verantwoordelijkheid bij de weggebruiker. Het Verbond van Verzekeraars beaamt dat. “Winterbanden kunnen hun nut bewijzen voor wie veel rijdt in de maanden november tot april, maar de keuze is aan de weggebruiker”, aldus woordvoerder Geertje Janssen. “Veilig rijden is uiteindelijk het belangrijkste. We moeten constateren dat de verhoogde kans op een ongeval in de winter niet volledig teniet wordt gedaan door winterbanden. We horen ook wel eens dat winterbanden averechts werken en sommige bestuurders stoerder gedrag gaan vertonen op winterse wegen. En vergeet de kosten om van set te wisselen en mogelijke opslagkosten niet, dat is niet voor iedereen weggelegd.”
Edwin Brinksma van de Vaco: “Door het afwijkende profiel en de speciale rubbersamenstelling bij lage temperaturen heeft de Nederlandse winterband al meer grip dan de zomerband, dat geldt dus ook voor herfstweer. Wij gebruiken hier dus geen Nordic-winterbanden met een zogenaamd zachter rubbercompound, zoals ze die in Scandinavië kennen.”
Vaco en onder andere Achmea hebben vorig jaar onderzoek gedaan naar het effect van winterbanden op de schadelast. Brinksma: “In de winter is de kans op een ongeluk twaalf procent hoger als je op winterbanden rijdt en maar liefst 32 procent hoger als je op zomerbanden rijdt.” Bandenleveranciers verwachten dit nieuwe seizoen ruim twee miljoen winterbanden te verkopen. Bij de recordverkoop van 2010-2011 zijn er 1,7 miljoen verkocht. “Wij zien dat de leasemaatschappijen door de schadelastreductie ook winterbanden invoeren”, verklaart Brinksma de hoge verkoopcijfers. “Maar ook steeds meer particulieren kiezen voor veiligheid.”
Het Verbond van Verzekeraars startte dinsdag 11 oktober ook de dienst Mobielschademelden.nl om blikschade na een aanrijding sneller af te handelen.
Luisteren
NOS Radio 1 verslaggever Jeroen Schutijser probeerde donderdagochtend 13 oktober in het Radio 1 Journaal het antwoord te vinden op de vraag: Winterbanden; hype of echt waardevol? Barend Luiting, hoofdredacteur Aftersales Magazine heeft een bijdrage geleverd aan het radio-item.