FNV Zelfstandigen heeft met een peiling aangetoond dat kleine zelfstandige ondernemers liever hun zakelijke kilometers in de privé-auto afleggen. Reden hiervoor is het in de hand houden van de kosten. Tweederde van de zelfstandigen met een auto van de zaak heeft aangegeven te maken te hebben met bijtelling voor privégebruik.

Al jarenlang zijn de kosten voor zakelijke kilometers vastgesteld op 19 cent per kilometer. De respondenten uit het onderzoek vinden dit bedrag oneerlijk, omdat de kosten voor autorijden ieder jaar stijgen. Meer dan de helft van de deelnemers vindt het een beter idee als de fiscale regeling aangepast wordt. Daarnaast vinden ze het erg lastig de ritten te administreren en vinden veel zelfstandigen dat de huidige regeling zich teveel richt vanuit een werknemers oogpunt. Een auto van de zaak zou namelijk alleen aantrekkelijk zijn voor bedrijven met een hoge omzet.

Volgens Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen, spelen bij de keuze om een auto privé of zakelijk te rijden verschillende factoren een rol: "Het gaat om onder meer de cataloguswaarde en het aantal gereden kilometers. Doorgaans is het verstandig om de auto in privé-eigendom te houden als je weinig zakelijke kilometers rijdt. Een auto van de zaak is in de regel voordelig als je veel zakelijke kilometers maakt en/of een duurdere auto hebt."

 

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties