Autonoom rijden in de binnenstad zal in Nederland nooit gebeuren. Dat zegt directeur Peter van der Knaap van het instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV op BNR.

In bepaalde toepassingen en in een gecontroleerde omgeving daarentegen is autonoom rijden nu al mogelijk, zegt Van der Knaap. Hij noemt daarbij vliegvelden en afgebakende terreinen als een campus als voorbeelden van plekken waar autonoom rijden nu al plaatsvindt. “Tegelijkertijd zal het nooit overal helemaal gebeuren. In de binnenstad, met voetgangers en fietsers, zullen de marges zodanig worden ingeregeld dat een autonoom rijdende auto niet meer van zijn plek komt.”

Verkeersveiligheid

BNR vraagt vervolgens aan Peter van der Knaap hoe de techniek van autonoom rijden gaat helpen het doel van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 dichterbij te brengen: nul verkeersdoden in 2050. “De techniek kan daarbij helpen. De techniek van rijhulpsystemen zoals je die nu al hebt, helpen daar zeker bij. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld zie je dat daardoor het aantal kop-staartbotsingen afneemt. We gaan een heel interessante transitieperiode krijgen waarin de grenzen van de techniek steeds verder worden opgerekt. Met name het samenspel tussen de mens en de techniek wordt heel interessant.”

Op weg naar volledig autonoom rijden, niveau 5, moeten we voorbij niveau 3, waarbij de auto zelf rijdt, maar de bestuurder in sommige situaties moet ingrijpen. Van der Knaap: “Het is het niveau waar je eigenlijk niet wilt zijn. Mensen zijn heel slecht in het niet opletten en op kritieke momenten toch alert zijn om in te kunnen grijpen en dan ook precies de goede beslissing te nemen. Dat kunnen we niet. Niet kijken, wel opletten, dat kunnen we eigenlijk niet.”

ADAS

En daardoor wordt het eigenlijk onveiliger op de weg? “Ja, en dat is niet de bedoeling. Met techniek willen we zorgen dat het veiliger wordt. Onderdeel van dat strategisch plan is ook dat we moeten zorgen dat automobilisten weten wat hun auto wel en niet kan.”

Om de bekendheid met rijhulpsystemen te vergroten hebben in juni 2019 42 organisaties een ADAS-convenant ondertekend. Doel daarvan is om het veilige gebruik van Advanced Driver Assistance Systems in drie jaar met minimaal 20 procent te verhogen.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
Meest bekeken berichten
Recente reacties