“Stop de vertraging van het wetgevingsvoorstel inzake toegang tot voertuiggegevens en open de Europese markt voor datagestuurde mobiliteitsoplossingen en nieuwe verdienmodellen.” Het is de bijna dramatische oproep van alle partijen in de onafhankelijke aftermarket, nu de Europese Commissie keer op keer het proces om sectorspecifieke regelgeving voor vrije toegang tot voertuigdata vertraagt.

Die onafhankelijke marktpartijen, verenigd in onder andere AFCAR, hebben commissievoorzitter Ursula von der Leyen en het bevoegde college van commissarissen schriftelijk verzocht een einde te maken aan de herhaalde vertragingen bij het voorstellen van wetgeving inzake de toegang tot voertuigdata. Dit zou het onaangeboorde potentieel vrijmaken om echte concurrentie te creëren in de Europese auto- en mobiliteitsmarkten die door data worden aangestuurd. “De Commissie heeft toegezegd de wetgeving inzake toegang tot gegevens in voertuigen in december 2020 te vervroegen tot eind 2021. We zitten nu in 2023 en het voorstel is opnieuw uitgesteld”, melden de leden van Figiefa en AFCAR, een pleidooi waar ook CLEPA zich volledig bij aansluit.

Vitaal belang

Ondanks zes jaar nauwgezet verzamelen van bewijsmateriaal door de Europese Commissie en eerdere strategische beleidsplannen blijft het overgrote deel van de sector nu weer in het ongewisse en worden investeringsbeslissingen uitgesteld door aanzienlijke marktbelemmeringen die slechts één segment van een potentieel enorme markt ten goede komen, lees: de autofabrikanten en hun eigen netwerken. De partijen uit de onafhankelijke aftermarket dringen er bij de voorzitter van de Commissie op aan dit proces weer op gang te brengen. Deze wetgeving is van vitaal belang om de markt voor auto- en mobiliteitsdiensten te deblokkeren.

Bijna elke Europeaan maakt elke dag gebruik van een of andere vorm van mobiliteit en zij moeten kunnen profiteren van de voordelen van datagestuurde innovatie, keuze en betaalbaarheid in het auto- en mobiliteitsecosysteem. Vandaag kunnen ze dat nog steeds niet. “De Commissie moet dit rechtzetten”, benadrukt Figiefa.

Marktverstoringen

De recente wetgeving in het kader van de Europese datastrategie pakt belangrijke marktverstoringen aan die een dynamische en meer concurrerende Europese interneteconomie mogelijk zullen maken die niet gebonden is aan enkele marktdominante spelers. Het is onbegrijpelijk, dat ondanks alle bewijzen die de afgelopen zes jaar zijn verzameld, het Europese auto- en mobiliteitsecosysteem nog steeds te maken heeft met dezelfde marktbelemmeringen en marktverstoringen die de EU zelf heeft aangepakt in de bredere reeks EU-gegevensstrategievoorschriften voor de interneteconomie, waaronder de toenemende afhankelijkheid van de technologieplatforms van met name de Big Tech. Deze platforms vallen onder de EU-gegevensstrategie-reeks van verordeningen voor de mainstream interneteconomie, maar niet in het voertuig, ondanks hun snel groeiende rol in deze sector in partnerschap met autofabrikanten.

In een brief van de leden van Figiefa, AFCAR en andere partijen uit de onafhankelijke aftermarket, wordt er bij de Commissie op aangedrongen om het regelgevingsproces voor een sectorspecifieke verordening inzake ”toegang tot gegevens en middelen aan boord van voertuigen” onmiddellijk weer op de rails te zetten, zodat er ruim voor het einde van de zittingsperiode van de Commissie (24 mei aanstaande), tijd is om de tekst te bestuderen én nog aan te nemen.

Toegang tot voertuigdata

De onafhankelijke dienstverleners vertegenwoordigen een breed scala aan ondernemingen uit de Europese automotive aftermarket en van aanbieders van mobiliteitsdiensten die investeren in de ontwikkeling van gedigitaliseerde diensten en garant staan voor datagestuurde innovaties. Zij worden momenteel echter belemmerd door de beperkte toegang tot voertuigdata als gevolg van in de auto ingebouwde systemen inclusief de exclusieve toegang dat die autofabrikanten hebben in deze en hen een dominante positie en een oneerlijk concurrentievoordeel verschaft. Dit ontneemt Europese mobiliteitsconsumenten en zakelijke gebruikers een grotere keuze door innovatie en betaalbare mobiliteits- en aftermarketdiensten.

Dit brengt op zijn beurt het Europese concurrentievermogen en andere politieke en maatschappelijke doelstellingen, zoals een betere toegang voor iedereen tot veilige, duurzame en betaalbare  mobiliteitsdiensten, in gevaar. Digitale diensten in voertuigen kunnen de hele EU-agenda voor duurzame en slimme mobiliteit actief ondersteunen en versnellen. Dat gebeurt echter niet zolang autofabrikanten een bevoorrechte, bijna exclusieve controle houden over voertuigdata.

Jeroen van de Braak, sectiemanager RAI Aftermarket laat mede namens de leden van AFCAR NL weten, de oproep en brief te  ondersteunen en inmiddels constructief in gesprek zijn met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor de te nemen vervolgstappen.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties