Als leesverslaafde kreeg ik met Kerst van mijn dochters vanzelfsprekend een aantal boeken cadeau, waaronder The Age of Prediction (Het tijdperk van voorspelling) van Igor Tulchinsky en Christopher E. Mason. Nu weet iedere ondernemer of manager dat hij een paar keer per jaar achterover moet leunen om een toekomstbeeld van zijn bedrijf te kunnen schetsen. Weten waar je naartoe wil, is de basis voor het ontwikkelen van je verdienmodel, je strategie en het schrijven van je ondernemingsplan. Dat is nooit anders geweest.
Feitelijk leefden we dus altijd al in een tijdperk van voorspelling. Wat de schrijvers van dit boek daaraan toevoegen is kunstmatige intelligentie. In plaats van een manager van vlees en bloed zien zij een toekomst voor zich waarin ChatGPT, of een ander AI-programma, een toekomst schetst met, indien gewenst, een bijbehorend plan. Met behulp van kunstmatige intelligentie wordt zo alles voorspelbaar. Het boek gaat niet zozeer over de kunst van het voorspellen en plannen maken, maar over hoe kunstmatige intelligentie langzamerhand onderdeel van ons denken en doen wordt.
Laat ik de situatie proberen te vertalen naar onze branche. Garage Piet wil meer klanten en laat ChatGPT een plan maken hoe die weg te halen bij buurman Jan. Vervolgens hoeft Piet het plan alleen nog maar uit te voeren. Wat nu als Garage Jan het omgekeerde doet? Dan begint het te lijken op twee computers die tegen elkaar schaken.
Gelukkig zijn AI-robots nog lang niet onfeilbaar. “Het ontbreekt ze aan creativiteit en inzichten”, stelde dagvoorzitter Ben van der Burg op ons Nationaal Aftersalescongres afgelopen december. Robots zoeken razendsnel heel veel databases door en komen met een ogenschijnlijk waterdicht plan. Ogenschijnlijk, want de echte ondernemer en manager zal er al snel scheurtjes in ontdekken. Dit betekent nog niet dat de analyses van ChatGPT louter onzin bevatten; je moet er alleen met je eigen creatieve input nog wel je eigen plan van maken.
Onlangs werd bekend dat een AI-programma erin was geslaagd een groot aantal materiaalverbindingen te ontwikkelen die nu nog niet bestaan en tot op heden ook niet konden bestaan. Materiaaldeskundigen zijn hierdoor wel op het spoor gezet van geheel nieuwe materialen, die wellicht ooit werkelijkheid worden. Dus omarm kunstmatige intelligentie, maar houd zelf de regie.