De van oorsprong Finse bandenfabrikant Nokian Tyres heeft een koopovereenkomst voor de lange termijn afgesloten met een joint venture die uit afgedankte banden teruggewonnen carbon black op de markt brengt. De overeenkomst is onderdeel van het streven van Nokian om in 2030 50 procent gerecyclede en hernieuwde materialen te gebruiken bij de productie van zijn banden.

De joint venture, waar onder meer Antin Infrastructure Partners en Enviro Systems deel van uitmaken, wil in heel Europa recyclingfabrieken voor afgedankte banden opzetten. De eerste fabriek, in Zweden, zal naar verwachting in 2025 volledig operationeel zijn. De leveringen aan Nokian zullen in 2026 beginnen.

Duurzaamheid

“Het gebruik van teruggewonnen carbon black heeft verschillende duurzaamheidsvoordelen. Het vermindert het gebruik van nieuwe grondstoffen en vergroot het aandeel gerecyclede grondstoffen. De uitstoot bij de productie van teruggewonnen carbon black is ruim 90 procent lager dan die van nieuwe carbon black. Op grotere schaal vergroot het gebruik van teruggewonnen carbon black ook de circulariteit en duurzaamheid in de bandenindustrie”, zegt Juha Hietalahti namens Nokian Tyres.

“Bij de introductie van nieuwe grondstoffen in banden is het vinden van de juiste balans tussen grondstofkeuze en bandeneigenschappen een van de meest veeleisende taken, aangezien het gebruik van gerecyclede of hernieuwbare materialen de veiligheidseigenschappen van een band niet mag aantasten”, zegt Hietalahti.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties