Om een betrouwbare 360 graden bewaking van de omgeving te garanderen, combineert toeleverancier Webasto in totaal 14 camera- en lidarsensoren in een slank en te openen panoramadak.
“De technologische vooruitgang op het gebied van autonoom rijden is indrukwekkend, maar de oplossingen die tot nu toe werden aangeboden zijn visueel niet aantrekkelijk,” legt Jan Henning Mehlfeldt uit, verantwoordelijk voor de wereldwijde dakactiviteiten bij Webasto.
De vijf in het Webasto daksysteem geïntegreerde lidarsensoren meten afstand en de snelheid van bewegende objecten. Ze bevinden zich in het midden en op de hoeken en maken een 3D puntenwolk van de omgeving van de auto om inzicht te krijgen in de rijsituatie van de auto. Tien camera’s herkennen kleuren en objecten, waardoor het ook mogelijk is om de betekenis van verkeerslichten, verkeersborden en rijstrookmarkeringen te beoordelen.
Schoon en op temperatuur
De nieuwe daksensormodule kan ook afstanden bepalen dankzij het gebruik van stereocamera’s. De hele sensorset is samen met andere antennes verborgen onder een polycarbonaatafdekking over het hele oppervlak, zodat hij opgaat in het silhouet van het voertuig. Een thermisch beheersysteem houdt de sensoren binnen hun ideale bedrijfstemperatuurbereik. Een reinigingssysteem dat gebruik maakt van de ruitensproeiervloeistof en luchtsproeiers om vervuiling door stof, modder, sneeuw of insecten tegen te gaan. De sensorkappen blijven ijsvrij in de winter dankzij een ontdooifunctie, terwijl ontwaseming voorkomt dat de sensoren beslaan. Meerdere ADS-lampjes (Automated Driving System) informeren andere weggebruikers dat het voertuig autonoom rijdt.
Met partners
Om deze nieuwe technologieën in het daksysteem te integreren, vertrouwt Webasto – als integrator van mechatronicasystemen – op een passend netwerk dat bestaat uit zowel langdurige als nieuw opgezette ontwikkelingspartnerschappen. Voor het sensorportfolio werkt de daksysteemspecialist nauw samen met prominente partners. Luminar Iris lange-afstands lidar levert samen met Hesai en Innoviz de lidar-technologie voor de bestaande prototypes, terwijl de innovatieve camera’s afkomstig zijn van Bosch. Voor de reinigingssystemen vertrouwt Webasto op dlhBowles. Voor de ontdooiing en ontwaseming op Canatu zijn de koeling en het intelligente thermische managementsysteem ontwikkeld in samenwerking met Delta Electronics. De afdekking van polycarbonaat werd gerealiseerd in samenwerking met Covestro. “Door onze competenties te combineren met de expertise van onze partners kunnen we onze klanten een betrouwbare en schaalbare oplossing bieden”, legt Mehlfeldt uit.
Eén module, vele mogelijkheden
Webasto’s prototype, met 14 lidar- en camerasensoren, is slechts een van de vele mogelijkheden om sensoren in het dak te integreren. Automakers kunnen de gewenste technologieset voor hun daksysteem aanpassen en samenstellen. In de elektrische SUV Lotus Eletre is Webasto’s Roof Sensor Module met één inschuifbare lidar bijvoorbeeld al in serieproductie. Op de IAA Mobiliteitsbeurs in München presenteert Webasto nog meer sensorsets in combinatie met een groot panoramadak, openingsfunctie of intrekbaar display.