Grofweg 600.000 volledig elektrische auto’s telt ons nationaal wagenpark begin februari, op het moment dat wij de foto van de markt nemen. Dat is dus exclusief de stekkerhybrides. Elke derde nieuw geregistreerde auto mag dan elektrisch zijn, op parkniveau blijft het beeld genuanceerder.
Elektrische auto’s mogen dan zo oud zijn als de auto zelf, de echte opkomst in ons nationale wagenpark begon pas vorm te krijgen in 2019. Juist, het jaar dat er van de splinternieuwe Model 3 bijna dertigduizend exemplaren een Nederlands kenteken kregen. De bouwjaren 2019-2024 zijn met zo’n 550.000 stuks samen goed voor ruim negentig procent van het totale park. Daarna zakt het rap weg totdat we in 2016 al ver onder de vijfduizend zijn gezakt. Geheel in stijl met de marketingwet van de longtail zijn de bouwjaren 2008 en ouder steeds goed voor een handjevol of zelfs minder.
Eigenaren
We focussen ons even op het tijdvak tot en met 2019 en zoomen in op de eigenaren. Opvallend is dat liefst 17,5 procent van alle geregistreerde 2025-auto’s (11.000 stuks in totaal) op naam van de sector zelf staan. Een percentage waar alleen bouwjaar 2019 met 15,3 procent in de buurt komt. Ter vergelijk: de andere jaren beweegt dat percentage tussen de 3-5 procent. Het aandeel particulieren is voor de 2025-registraties 20,6 procent, nipt hoger dan vorig jaar maar fors lager dan de bouwjaren 2023-2020. Voor 2023 is elke vierde privéauto een elektrische, terwijl die verhouding voor 2022, 2021 en 2022 rond de één op drie is. Natuurlijk neemt het aandeel daarna, door afscheidnemende leasemaatschappijen, fors toe. Voor 2019 is de particulier goed voor 57 procent en voor 2018 zelfs 77,5 procent.

Tesla-schaamte
Het succes van de genoemde Model 3 en diens hogere variant Model Y vertaalt zich direct in marktleiderschap over de periode 2019-2025 ruim voor Volkswagen en Kia. Er is al veel gezegd en geschreven over de houdbaarheid van die positie. Sommigen koppelen de dit jaar ingezakte registraties van de Tesla-modellen aan het politiek engagement van baas Elon Musk. Er is zelfs al een woord voor: Tesla-schaamte. Los daarvan is het modellengamma de afgelopen jaren niet echt vernieuwd, hooguit steeds bijgepunt op detailniveau. Het enige echte nieuwe model is de exorbitante Cybertruck, vooralsnog vooral controversieel en zeker geen verkoophit. Ook niet in het thuisland. De competitie zit echter niet stil en dat zie je aan de cijfers. Misschien is dat nog wel een belangrijkere reden dan de fratsen van een topman.
Modellen
Op modelniveau gaan de 3 en Y vooralsnog met het goud en zilver ervandoor. De hele top tien over de bouwjaren 2019-2025 is verder overzichtelijk opgebouwd tussen vooral modellen uit de stallen van het Hyundai-Kia-comglomeraat en de VW Groep. Stellantis doet het met de uitermate brede merkenportefeuille best mager: alleen de 208 van Peugeot komt in de bovenste tien voor, net achter de Volvo XC40. Die XC40 hoort eigenlijk nog wat hoger op plek vijf, want Volvo herdoopte het model naar EX40. De 3124 registraties onder die noemer vallen buiten deze cijfers.
In dit tempo blijft de afhankelijkheid van verbrandingsmotoren nog wel even aanhouden. Is EV-dominantie een zaak van de lange adem?
Het beeld verandert wel van nuance zodra we voor dit tijdvak onze blik beperken tot alleen de geregistreerde auto’s in privé-eigendom. Ja, de genoemde Tesla’s staan weer fier voorop, maar daarna schuiven de panelen. De Kia Niro zakt een plek en de Hyundai Kona stijgt naar de derde positie. De Renault Zoe komt de top tien binnen, net als de Fiat 500. Concerngenoot Peugeot 208 sluit de top tien af.