De eigen auto is voor een steeds grotere groep mensen geen must meer. Zeker in de stad is het vaak eerder een last dan een lust. Verhuurbedrijven als Enterprise spelen hierop in en waar de particulier voor onderhoud en reparatie graag naar de ‘garage om de hoek’ gaat, is die voor dergelijke partijen niet in beeld.

Eind 2022 opende verhuurbedrijf Enterprise een zesde locatie in Nederland, op de Nassaukade in hartje Amsterdam. Deze flagship store staat model voor de veranderingen op het gebied van mobiliteit die zich met name in de steden voltrekken. De nieuwe locatie voor het autoverhuurbedrijf is er een waar je normaal gesproken niet met de auto wilt komen, of zoals algemeen directeur Thomas Wolters zegt: “Waar de meeste mensen geen eigen auto hebben. Die mensen willen wel af en toe de stad uit. Daar zijn verschillende oplossingen voor en wij bieden er daar één van.”

Die oplossing is de afgelopen jaren duidelijk aantrekkelijker geworden voor de stedeling, merkt Wolters, die vijftien jaar lang aan het roer stond bij concurrent Sixt en nu alweer tien jaar bij Enterprise de leiding heeft: “We hadden negen jaar lang één locatie in Amsterdam, maar er trekken steeds meer mensen naar de stad. Daarbij wordt het steeds lastiger om in de stad een auto te bezitten. Het is niet te betalen en er is ook geen plek meer om te parkeren. Wij bieden autodeelconcepten, waarbij meer mensen een auto gebruiken. Wij hebben ook een extreem hoge bezettingsgraad voor een auto, van zo’n 85 procent.”

Thomas Wolters: “Wij repareren zelf niets. Wij kennen onze core business en concentreren ons op de verhuur, perfecte service, optimale aansturing.”

Een groot deel van de contracten die Enterprise in een stad als Amsterdam sluit, betreft een zogeheten car-sharing-transactie. “Daarbij huurt een klant de auto voor minder dan een dag voor een afspraak buiten de stad. De voordelen zijn evident: hij heeft geen parkeerzorgen en hij heeft de beschikking over een moderne, veilige en schone auto. Die klant hoeft ook niet iedere keer opnieuw een heel formulier in te vullen. Het werkt in feite als een deelauto-concept.”

Service

Hoe lang auto’s bij Enterprise meegaan, is verschillend. Fleetmanager Gerrit Jonker: “De kortste looptijd is vier maanden. Dat geldt bijvoorbeeld voor auto’s uit het buitenland die in Nederland geregistreerd moeten worden. Daarna gaan ze de handel in. De langste looptijd geldt meestal voor elektrische auto’s. Die hebben we tot maximaal drie jaar in het wagenpark.”

Daarmee is ook de onderhoudsbehoefte van de auto’s beperkt, al hebben de auto’s die langer dan zes maanden meegaan wel degelijk onderhoud nodig. Dat gebeurt negen van de tien keer bij de merkdealers, volgens Jonker “omdat we de garantie niet willen laten verlopen. Wanneer ze zich aan de fabrieksvoorschriften houden, kunnen onderhoudsbeurten ook door universele garages worden gedaan. Ook dealers kampen met personeelsproblemen, maar wachten op een onderhoudsbeurt. Dat is bij ons een no go. We willen die auto zo snel mogelijk weer de weg op hebben. Voor banden en ruitherstel, vooral onderweg, hebben we aangesloten partners die ons daarin bijstaan.”

Met een bezettingsgraad van 85 procent is de parking van Enterprise overdag vrijwel leeg.

Een eigen werkplaats heeft Enterprise niet. Wolters: “Wij repareren zelf niets. Wij kennen onze core business en concentreren ons op de verhuur, perfecte service, optimale aansturing. Reparaties, groot of klein, daar zijn onze partners veel beter in dan wij. Op onze locaties kunnen we hooguit een lampje of een ruitenwisser vervangen.”

Schade

Huurders kennen vaak de auto niet en in een stad als Amsterdam, met veel fietsers en onoverzichtelijke verkeerssituaties, rijd je makkelijk schade. Jonker: “Inderdaad, schades doen zich wel voor, maar over het algemeen hebben we een goede track record bij onze verzekeringsmaatschappij en die is zeer kieskeurig als het om car rental gaat.”

Gerrit Jonker: “Over het algemeen hebben we een goede track record bij onze verzekeringsmaatschappij en die is zeer kieskeurig als het om car rental gaat.”

Een reden daarvoor is het schadepreventiebeleid van Enterprise. Wolters: “We nemen de auto zorgvuldig door met de klant, met foto’s die ook de klant in zijn mailbox krijgt. Hetzelfde doen we als de auto terugkomt. Dat lijkt omslachtig, maar wijst de huurder ook op zijn verantwoordelijkheden. Onze auto’s zijn moderne auto’s, meestal schadevrij, met heel veel techniek en dat zorgt ervoor dat klanten er voorzichtig mee omgaan. Als jij een oud barrel meegeeft, maakt het de klant ook niet zoveel uit hoe hij hem weer inlevert. We hebben ook een streng klantenbeleid, al zullen we geen klant weigeren. Een jonge bestuurder, die net zijn rijbewijs heeft, geven we geen potente Audi of een dikke Mercedes mee, maar kan bij ons wel een auto huren. En terugkomend op het schadebeeld: onze bezetting is natuurlijk veel hoger dan bij een normale auto, die het grootste deel van de dag stilstaat. De kans dat een van onze auto’s schade rijdt, is dus vele malen hoger.”

Elektrisch

Bij de keuze van de auto’s laat Enterprise zich leiden door de behoeften van zijn klanten. Zo zijn er veel one-ways, waarbij de auto op een andere locatie wordt ingeleverd dan hij wordt gehuurd, eventueel zelfs in een ander land. Waar leasemaatschappijen nog wel eens de ambitie hebben hun wagenpark zoveel mogelijk te elektrificeren, spelen bij Enterprise andere overwegingen een rol. Wolters: “We hebben een gezonde balans om ons klantenprofiel optimaal te kunnen bedienen. We hebben bijvoorbeeld aardig wat klanten die relatief veel rijden in een korte tijd. Een elektrische auto is daar niet altijd geschikt voor. Voor korte ritten is een elektrische auto juist zeer geschikt, maar op Schiphol bijvoorbeeld zijn de faciliteiten om een auto te kunnen opladen weer beperkt. Een ingeleverde auto binnen twintig minuten weer kunnen aanbieden aan de volgende klant is voor een elektrische auto sowieso best een uitdaging.”

Indien nodig staat een ingeleverde auto binnen twintig minuten schoon en afgetankt klaar voor de volgende klant.

Bijzonder aan de werkwijze van Enterprise is dat de verhuurder soms gebruikmaakt van de auto’s van concurrenten. Wolters: “Om in pieken in de vraag te kunnen voldoen maken we soms, voor een paar weken, gebruik van auto’s van concullega’s. We hoeven niet alle auto’s zelf in bezit te hebben, maar maken gebruik van dealerholdings of leasemaatschappijen die stilstand hebben en bereid zijn aan ons hun auto’s uit te lenen. We zijn daar tamelijk uniek in. Dat geeft wel aan dat er nog veel ruimte is voor verbetering in deze branche.”

Enterprise Rent-A-Car
In 1957 startte de Amerikaanse oorlogsveteraan Jack Taylor zijn eigen verhuurbedrijf met zeven auto’s. In de loop der jaren groeide Enterprise uit tot een wereldwijd opererend verhuurbedrijf, met inmiddels ruim twee miljoen auto’s op zo’n 10.000 locaties. In Nederland zijn een kleine tweeduizend auto’s te boeken op zes locaties: vier in Amsterdam, waarvan drie in de stad en één op Schiphol; één op de luchthaven van Eindhoven en één in Maastricht, vlakbij het Centraal Station. Er zijn plannen om binnen een jaar een locatie te openen bij het Centraal Station in Den Haag, Rotterdam of Utrecht. Uiteindelijk mikt Enterprise op zo’n tien eigen locaties in Nederland en een handvol partners die via een licentie als onderverhuurder van Enterprise optreden.

Foto boven: Met de vestiging aan de Nassaukader in hartje Amsterdam richt Enterprise zich met name op de particuliere consument die in de stad geen eigen auto meer wil bezitten.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties