De elektrische auto wordt gezien als de ontwikkeling in mobiliteit waar het meest van verwacht wordt. Meer dan 40 procent van de Nederlanders verwacht dat elektrisch vervoer de meeste potentie heeft in de toekomst.

Deelvervoer, waarbij betalen naar gebruik centraal staat, staat op de tweede positie. Op een gedeelde derde plek staat het mobiliteitsabonnement waarbij reizigers tegen een vast bedrag per maand verschillende vervoersmiddelen kunnen gebruiken en de zelfrijdende auto.

Mobiliteitstrends

Dat zijn enkele resultaten van een enquête die ALD Automotive heeft gehouden onder 1350 Nederlanders. Mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer van de Technische Universiteit Eindhoven, herkent de genoemde trends. “Dat komt vooral omdat de elektrische auto op termijn goedkoper is dan een auto met een verbrandingsmotor, ook zonder de huidige subsidie op elektrisch vervoer. Dat heeft als extra effect dat autorijden nog goedkoper zal worden dan het al is. Dat kan wel een remmende werking hebben op de andere genoemde trends, bijvoorbeeld van het deelvervoer.”

ALD Automotive ziet elektrisch vervoer ook als een groeiende trend. Directeur marketing van ALD Lonneke van der Horst: “In 2020 is de verkoop van elektrische auto’s in Europa verdubbeld en in Noorwegen was de elektrische auto met een marktaandeel van 54 procent zelfs populairder dan een benzineauto. Ook in ons Nederlandse wagenpark zien we volop groei met een marktaandeel van 20 procent voor elektrische auto’s. En dat zijn dan alleen nog auto’s. Ook elektrische fietsen waren dit jaar niet aan te slepen. Elektrisch rijden heeft op alle fronten de toekomst.”

Deelvervoer

De tweede mobiliteitstrend, deelmobiliteit, is vooral populair in (binnen)stedelijke gebieden. Van de Weijer: “Ik zie voor deelmobiliteit dan ook kansen, maar als extra service doordat je bijvoorbeeld mensen in binnensteden toegang geeft tot een auto, of om af en toe een ander soort auto te kunnen gebruiken als dat beter uitkomt of wenselijk is.”

Autonoom vervoer en het mobiliteitsabonnement delen de derde plek. Van de Weijer ziet de toekomst van de chauffeurloze auto toch ook wat verder weg dan een aantal jaren geleden werd gedacht. Het blijkt veel complexer dan gehoopt om auto’s in een ongeregelde werkelijkheid te laten functioneren. Toch is hij ervan overtuigd dat auto’s het wel steeds meer van de chauffeur gaan overnemen, bijvoorbeeld tijdens het filerijden of lange saaie ritten. “De auto kan dan enorm helpen bij het voorkomen van ongevallen. De vervelende stukken van het autorijden worden overgenomen door de auto. Dat maakt autorijden in de toekomst dus een stuk comfortabeler.”

Nederlanders tot 45 jaar hebben procentueel meer vertrouwen in de zelfrijdende auto dan wat oudere Nederlanders. Dat geldt ook voor de hyperloop, waar slechts 5 procent van de Nederlanders vertrouwen in heeft, jongeren tot 35 jaar net iets meer dan ouderen.

Mobility as a Service

Het mobiliteitsconcept Mobility as a Service (MaaS), waarbij reizigers via een app een op maat gemaakt real time reisadvies ontvangen en waarbij er gebruik gemaakt kan worden van verschillende soorten mobiliteit, lijkt met 6 procent ook nog niet heel populair. “Op zichzelf is dat een beetje vreemd. Het MaaS-concept maakt gebruik van verschillende vervoersmiddelen die individueel in opkomst zijn. Zoals bijvoorbeeld de e-bike, ov en ook deelmobiliteit. Deze worden naadloos op elkaar aangesloten en gecombineerd. Verschillende trends waarvan men afzonderlijk verwacht dat ze veel populairder gaan worden. MaaS moet vooral nog werken aan zijn bekendheid en het gemak dat het brengt”, veronderstelt Van der Horst.

De vraag is volgens Carlo van de Weijer vooral of mensen de auto wel zo makkelijk weg willen doen in ruil voor een MaaS-abonnement. “Dat de respons daarover wat lager ligt, hangt wellicht ook een beetje af van de definitie: Een private leaseauto, de ov-fiets en de reisplanners op je smartphone worden al heel veel gebruikt en zijn feitelijk ook al een soort MaaS. Maar een allesomvattende MaaS-dienst waar je je eigen vervoersmiddelen voor inruilt is nog lang geen gemeengoed.”

Duurzamer, veiliger, flexibeler en comfortabeler

Dat mobiliteit aan veranderingen onderhevig is, is een feit. Vervoer wordt duurzamer, veiliger, flexibeler en comfortabeler, concludeert ALD uit de genoemde mobiliteitstrends. Van de Weijer: “Mobiliteit moet zonder meer voor zo veel mogelijk mensen bereikbaar blijven. Want mobiel zijn zit diep in onze instincten en maakt mede daarom de mens gelukkiger.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
Meest bekeken berichten
Recente reacties