De fiscale stimulering van mobiliteit is te eenzijdig gericht op de zakelijke markt en op volledig elektrisch. Bovendien zou dat beleid gericht moeten zijn op het doel dat de overheid met de stimulering van elektrisch rijden wil bereiken: schonere lucht.

Dat betoogt voorzitter Steven van Eijck in zijn nieuwjaarstoespraak voor de leden van RAI Vereniging later vandaag. In een toelichting vooraf zegt Van Eijck tegen Aftersales Magazine: “Door plug-in hybrides te stimuleren kan nu al enorm op de CO2-uitstoot worden bespaard. Maar waar zijn de politici bang voor? Dat hetzelfde gebeurt als toen de plug-in hybride werd gesubsidieerd en het klimaat daar nauwelijks op vooruit is gegaan. Dat kwam ook omdat de actieradius van hybrides vroeger veel kleiner was dan nu. Er is een verhaal over een Mitsubishi Outlander die uit de lease kwam en ingeleverd werd met de stekker nog in het plastic. Die had nog nooit aan de laadpaal gestaan. Daar kunnen werkgevers met werknemers afspraken over maken, bijvoorbeeld door de elektriciteit wel te vergoeden, maar de benzine niet.”

Ook zet Van Eijck vraagtekens bij het doel dat de overheid voor ogen heeft. “Dat zou niet moeten zijn dat in 2030 alle nieuwe auto’s 100 procent elektrisch rijden, maar dat de lucht schoner wordt.”

Particulier

En dan is er nog de particulier. Immers, de meeste auto’s die in Nederland rondrijden zijn in particulier bezit. “We hebben als RAI Vereniging het Klimaatakkoord ondertekend, de overheid ook. Daarin is afgesproken dat elektrisch rijden ook voor de particuliere markt aantrekkelijker moet worden. Gesproken is onder meer over een bonus bij aanschaf van een elektrische auto. Het is nog niet bekend hoe hoog die zou moeten zijn, of wanneer die ingaat. Er is nog niets geregeld.”

Ook het stimuleren van de tweedehands markt zou al helpen. Veel plug-in hybrides die destijds zakelijk zijn aangeschaft, worden nu aan het buitenland verkocht, wanneer daar de opbrengsten hoger zijn. “Die tweedehands markt is natuurlijk iets waar wij als RAI Vereniging niet in de eerste plaats in thuis zijn, maar het zou goed zijn om ook wat dat betreft met een regeling te komen die ook inderdaad de markt in eigen land stimuleert. Het is een ingewikkeld spel. Belangrijkste is dat de overheid komt met stabiel, fiscaal beleid, waar iedereen van op aan kan.”

95 gram

De overheid zou wellicht meer moeten doen om die CO2-doelstelling te halen, maar ook de autofabrikanten zitten niet helemaal op het goede spoor. PA Consulting komt vandaag immers met de berekening dat de dertien grootste autofabrikanten van Europa hun doelstellingen voor 2021 (niet meer dan 95 gram CO2 per kilometer per nieuw verkochte auto) niet gaan halen en gezamenlijk afkoersen op een boete van ruim 14,5 miljard euro. Van Eijck: “Die autofabrikanten gaan hun uiterste best doen om die doelstellingen wel te halen, want die boetes lopen inderdaad behoorlijk op.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties