De occasionverkopen in 2020 mogen dan een recordhoogte hebben bereikt, het laatste kwartaal geeft wel een dalende trend te zien. Dat merkt Indicata op bij een analyse van zijn occasioncijfers over het afgelopen jaar.

De occasionverkoop daalde in december namelijk met 4,7 procent vergeleken bij december 2019. Het was de derde maand op rij met een krimp, na een daling van 3,5 procent in november en 1,4 procent in oktober.

Verbrandingsmotor

De daling werd met name veroorzaakt door auto’s met verbrandingsmotoren. De verkoop van dieseloccasions daalde in december met 8 procent, die van occasions op benzine met 10 procent. De verkopen van batterij elektrische auto’s stegen daarentegen met 63 procent, die van hybrides met 42 procent. Omdat de absolute aantallen veel kleiner zijn, maakten deze stijgingen het verlies bij de auto’s met een verbrandingsmotor niet volledig goed.

Wel is de omloopsnelheid van auto’s met een verbrandingsmotor nog altijd hoger dan die van alternatieve aandrijflijnen. Zo verkopen dieselauto’s nog steeds sneller in Nederland, gezien de stijging in omloopsnelheid met 12 procent tot 4.4.

Europa

Overigens stak de recordhoogte van de occasionverkoop in Nederland positief af bij het Europese gemiddelde. Daar was immers een verkoopdaling van 0,4 procent te zien ten opzichte van 2019.

Verder valt het Indicata op dat de exportcijfers hard stijgen. Bijna 80 procent van de verkopen via het salesplatform van Indicata gaat naar het buitenland. Indicata verklaart die trend uit het instellen van de laatste lockdown.

Deel dit artikel op

Eén reactie

  1. Twee factoren spelen een rol: 1) In de behoefte aan individueel vervoer in plaats van openbaar vervoer is vorig jaar voorzien met laaggeprijsde occasions waarvan het aanbod slonk. en 2) Er wordt door mensen die veel bijeenkomsten afgelast zien veel minder gereden. In mijn geval van circa 12.000 km in 2019 tot circa 4.000 km in 2020.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
5 juni 2023
Meest bekeken berichten
Recente Reacties