Bij de aanschaf van een volgende auto valt de keuze bij meer dan de helft van de Nederlanders op een benzineauto. Ruim een op de vijf Nederlanders kiest daarentegen voor een auto met elektromotor (incl. hybride). Opvallend: een evengrote groep verwacht niet dat ze ooit elektrisch zullen gaan rijden. Ondanks de aanstaande uitfasering van de verbrandingsmotor.

Het zonne-energiebedrijf Zonneplan, dat achter het onderzoek zit, stelde aan 2000 Nederlanders de vraag: wat wordt de eerstvolgende auto die u aanschaft? Volledig elektrisch is daarbij met 9,2 procent het populairst, gevolgd door hybride (6,7 procent) en plug-in hybride (4,8 procent). Daarnaast kon de keuze vallen op diesel (5,8 procent) en LPG (0,7 procent). Ruim een op de vijf ondervraagden gaf aan nog niet te weten welk type hun voorkeur zou hebben.

Bijna een op de tien Nederlanders geeft dus aan dat de eerstvolgende auto volledig elektrisch zal zijn. Maar wanneer vindt dat aankoopmoment plaats? Een kleine vier procent van de Nederlanders verwacht binnen een jaar elektrisch te gaan rijden. Nog eens dertien procent wil dit binnen twee tot drie jaar gaan doen, terwijl een nog iets grotere groep nog hooguit vier tot vijf jaar wil wachten. Tel daarbij op de kleine twee procent die al elektrisch rijdt en de conclusie is dat binnen vijf jaar één op de drie auto’s in Nederland elektrisch is.

Geen ev

Dat getal kan overigens nog hoger oplopen, aangezien een derde van de ondervraagden in het onderzoek van Zonneplan aangeeft nog niet te weten wanneer zij de stap naar elektrisch rijden zullen zetten. Een op de tien Nederlanders verwacht dit binnen zes tot tien jaar te doen, terwijl minder dan drie procent nog langer wil wachten. Ongeveer een vijfde stelt niet van plan te zijn ooit elektrisch te gaan rijden. Dat lijkt een opmerkelijke stellingname, aangezien alle nieuw verkochte auto’s vanaf 2030 elektrisch moeten zijn. Er staat echter tegenover dat de gemiddelde leeftijd van ons wagenpark zo’n 11 jaar is.

Deel dit artikel op

Eén reactie

  1. Zakelijk is het ook niet meer interessant. Bijtelling is gelijk aan vergelijkbare benzine auto en je staat steeds te laden onderweg.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties