Rob Koch is verslingerd aan MG. Aan de 1:1-modellen, maar zeker ook aan de ontelbare schaalmodellen die daarvan én van andere auto’s bestaan. Door zijn gehele Haagse huis zijn veel bijzondere en zeldzame modelauto’s te vinden; het resultaat van 45 jaar speuren en verzamelen. “Ken je die plastic strips die de boorden van nieuwe overhemden mooi strak in de verpakking houden? Ik knip ze uit en plaats ze tussen het modelautodoosje en het modelletje daarbovenop zodat het doosje niet inzakt. Ja, zo’n verzamelaar ben ik.”


‘Koch kon zomaar twee dezelfde autootjes kopen. Eén om mee te spelen en één om te bewaren.’


Rob Koch kreeg de liefde voor de vierwieler van huis uit mee. En hoe. Zijn 86-jarige vader werkte bij DAF en Volvo en stond zelfs mede aan de wieg van de Volvo 400-serie, de S40/V40 én de 850. “Ik weet nog dat ik als 12-jarig jochie vanuit mijn woonplaats Budel met de bus naar Eindhoven afreisde naar een bescheiden ruilbeursje. In mijn eentje, jazeker. Ik had autootjes bij me waar ik mee speelde. Die heb ik trouwens nog steeds, ze zitten in een grote doos genaamd ‘Wrakjes’.” Lachend: “Je merkt, het zat er al vroeg in.” Om dit te illustreren vertelt Koch dat hij zomaar twee dezelfde autootjes kon kopen. “Eén om mee te spelen en één om te bewaren. Het geinige is dat ik van al mijn modelletjes nog precies weet waar ik ze gekocht heb, wat ik ervoor betaald heb en wat ze nu waard zijn. Ik wil trouwens heel graag nog een MGB van Dinky Toys, in de Zuid-Afrikaanse uitvoering. Nog nooit heb ik er één in het echt gezien, maar ze bestaan. Ik heb er een maximaal bedrag voor in mijn hoofd en als ik ‘m vind dan zou het gelijk mijn duurste autootje zijn.”

28 kleuren

“Het is een zalige uitlaatklep voor me, die autootjes geven mij een heel blij gevoel. Sterker nog: als de beurs weer is en ik word ’s ochtends wakker, dan krijg ik datzelfde gevoel in mijn buik als vroeger op 5 december. Nou en of het een geweldige afleiding is. Het neemt je zo weer terug naar je kinderlijke gevoelens. Mijn tienerdochters zeggen wel eens: ‘Pa, maak nou eens een Excel-lijst. Als jij er ooit niet meer bent hebben wij geen flauw benul wat je eigenlijk allemaal hebt. Ik moet er nog steeds aan beginnen. Weet je wat het is, voor mijzelf heb ik die Excel-lijst niet nodig hè. Hoewel, ik heb steevast een briefje in mijn portemonnee zitten van een MG-modelletje dat ik in 28 kleurcombinaties heb, schaal 1:76. Het ging een tijdje goed, maar boven de twintig kon ik niet meer onthouden welke ik wel en welke ik niet heb. Ik vermoed dat het een lichte vorm van autisme is, deze hobby.”


‘Ik vermoed dat het een lichte vorm van autisme is, deze hobby.’


De roze E-type is die van de Italiaanse zangeres Rita Pavone op schaal 1:41, gemaakt door Politoys in de jaren ’60. “Waarom roze? Rita knipte een stuk uit haar rok en zei: in die kleur wil ik mijn E-type.”

Zoals overal te zien heeft Rob een voorliefde voor MG. “Ik heb ook een paar echte MG’s. Onder meer een origineel Nederlandse TF uit 1954, die de Tulpenrally heeft gereden. Een leuk verhaal is dat ik ooit op de MG-beurs in Houten een MG-modelletje kocht. Tegen de eigenaar zei ik dat ik die roze Jaguar er dan wel bij wilde hebben. Dat vond hij prima, het was immers toch maar een Jaguar. Nu moet je weten dat het een roze E-type was, schaal 1:41, gemaakt door Politoys in de jaren ’60, van de Italiaanse zangeres Rita Pavone. Waarom was die auto roze? Rita knipte een stuk uit haar rok en zei: in die kleur wil ik mijn E-type! Dat modelletje is vele honderden euro’s waard en ik kreeg het er voor nop bij. De verkoper was een echte handelaar, dus hij hád het kunnen weten.”

In de leren koffers zijn de lege miniatuurautodoosjes verstopt. De originele verpakking is cruciaal in de verzamelscene.

Wattenstokjes

“Ik ben een dagelijkse gast op Marktplaats, Ebay en Catawiki daar speur ik naar leuke vondsten. Ik verkoop niks, er komen dus alleen nog maar modellen bij. Wekelijks, ja zeker wel. Vandaag verwacht ik ook weer twee pakketjes, die komen van over de hele wereld. Het houdt niet op, het is een absolute tic. En iedere keer verzin ik wel weer een nieuwe smoes waarom ik dat specifieke modelletje ook moet kopen. Mijn grootste beperking is feitelijk de ruimte hier in huis. Door mijn hele huis vind je Engelse koffers, gevuld met lege doosjes. Alles is te koop. Alles heeft ook een prijs, maar dan is de hobby er vanaf. Ik scharrel het bij elkaar, ik struin beurzen af en doe biedingen online. Mijn sterke punt is: ik houd stug vol en dan krijg ik het wel of niet.”

Het is voor Rob de sport om iets compleet te krijgen. “Ik heb geen haast hè, al duurt het tien jaar, wat kan mij het schelen? Maar het zal me lukken. Het leuke is dat als mijn vader hier op bezoek komt, dan is het altijd even een uurtje nieuwe dingen kijken; boeken, modellen. Hij is nog steeds een echte petrol head. En hartstochtelijk MG-rijder. Hij heeft een MG PA uit 1935 waar hij vorig jaar eigenhandig nog de versnellingsbak van heeft gereviseerd.”

Het rijden in de MG’s doet Rob juist graag met iemand, maar de automodellen zijn écht voor hemzelf. “Ik kan op een zondagmiddag gerust een kruk pakken, een modelletje uitkiezen en dan gewoon kijken. En laat mij dan vooral ook! Da’s pure quality time. Ik vind het ook heerlijk om terug te komen van een beurs en om dan de nieuwe aanwinsten te gaan poetsen. Met wattenstokjes en houten cocktailprikkers, voor tussen kiertjes hè, dat is een heel ritueel. Pas als ik ze schoon heb, dan zijn ze van mij en krijgen ze hun plekje.”

Binnen Kantooruren
Rob Koch werkt voor Sonax als Market Manager. “In deze functie doe ik eigenlijk alles, van binnendienst tot aan marketing. Sonax is een Duitse ontwikkelaar en producent van car care-producten. Voor DIY, professioneel en carwash. Ik vertegenwoordig Sonax al sinds 2003 in Nederland. Onze klanten zijn met name automotive gerelateerd; grossiers, dealers, leasemaatschappijen en poetsers. Wij staan bovendien groots opgesteld binnen het tankstationkanaal, we doen bouwmarkten en de webshops zijn sterk groeiende. Dit jaar is het 30-jarig jubileum van Sonax in Nederland.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
18 juni 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties