62 procent van de Nederlanders zegt bij de aanschaf van een volgende auto te kiezen voor een elektrische of hybride. Dat blijkt uit een enquête van de Europese Investeringsbank.
Desondanks doet de overheid volgens verschillende partijen veel te weinig om Nederlanders te stimuleren daadwerkelijk elektrisch of hybride te gaan rijden.
Onder hen Bovag-voorzitter Han ten Broeke naar aanleiding van berichtgeving van BNR dat het aantal volledig elektrische auto’s in het Nederlandse wagenpark op 1 januari 2022 voor het eerst de grens van 250.000 heeft overschreden. Het aantal diesels op de weg is inmiddels onder de miljoen gezakt, terwijl dat er zestien jaar geleden nog 1,4 miljoen waren. Het aantal verkochte batterij-elektrische auto’s bedraagt inmiddels het zesvoudige van het aantal verkochte diesels. Toch ziet ook sectoreconoom Rico Luman van ING dat de overheid te weinig doet om mensen over te halen om elektrisch te rijden. In tegendeel: het Nederlandse wagenpark blijft groeien en wordt alsmaar ouder, waarbij auto’s met een verbrandingsmotor ook langer op de weg blijven.
Laadinfrastructuur
En al zouden we wel massaal een EV gaan kopen, dan dreigt de laadinfrastructuur tekort te schieten. Willen we tegen 2030 in Nederland 1,7 miljoen laadpunten hebben die dan volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland nodig zijn, dan zal de overheid werk moeten maken van de publieke laadinfrastructuur. Dat is de mening van Christelle Verstraeten, hoofd Europees beleid van ChargePoint. Ze betoogt dat de focus op die publieke laadinfrastructuur zou moeten liggen, omdat een eigen laadpunt voor een groot deel van de hurende bevolking niet mogelijk is.