Waar het merendeel van de gereedschapmerken in onze sector kiest voor een distributie via een van de grote onderdelengrossiersgroepen, houdt Snap-on vast aan het beproefde concept met de franchisenemers. Dat het werkt, blijkt uit de groeicijfers zegt general manager Marc Kwekkeboom: “2022 was voor ons een recordjaar.”
Ons land telt 35 franchisenemers, tellen we de Belgische markt mee dan komen er nog eens tien bij. Echte witte vlekken op de kaart zijn er daarbij niet direct, vertelt Kwekkeboom. “Al zijn er wel bijvoorbeeld mogelijkheden voor een master franchisenemer om in de eigen regio subdealers aan te stellen of een tweede demonstratiebus te gaan inzetten. De gemiddelde leeftijd van zo’n franchisecontract is bij ons 13,5 jaar, dus er is ook weinig verloop. Ook de leeftijden van de franchisenemers zijn divers, we hebben niet veel last van vergrijzing.”
Net als in de onderdelenwereld geldt ook voor deze franchisenemers dat beschikbaarheid alles is. “Wat je fysiek aanwezig hebt in je bus, dat verkoop je”, schetst Kwekkeboom. De kracht van dit distributiemodel is de combinatie van persoonlijk contact en technische kennis. “Het juiste gereedschap voor de juiste klus gebruiken, het klinkt zo simpel maar dat is waar het onderscheid gemaakt wordt. Zo hebben we ruim honderd verschillende ratels in ons programma. Verschillende lengtes uiteraard, met een hoek erin of gewoon recht, maar ook met verschil in vertanding om met een kleine uitslag toch te kunnen werken.”


Efficiënter
De franchisenemers hebben volgens Kwekkeboom de juiste technische kennis en die is verder aangevuld met de opleiding vanuit Snap-on. “Beide zorgen ervoor dat de franchisenemer de taal van de klant spreekt. Het gebeurt regelmatig dat ze de mouwen spreekwoordelijk opstropen om zelf al sleutelend te laten zien waarom een bepaald stuk gereedschap een stuk efficiënter werkt en dus tijd bespaart. We spreken ook weleens mensen die om wat voor reden dan ook even een andere keus maakten en toch weer bij de producten van Snap-on uitkomen. Het is de combinatie van kwaliteit en een doordacht ontwerp. Wat heb je aan een set met ontzettend veel artikelnummers als je de helft ervan nooit gebruikt? Duurzaam investeren in de juiste spullen is veel waardevoller.”
Financiering
Het ruim honderd jaar oude Snap-on heeft de Amerikaanse markt als thuisbasis en daar kopen monteurs – anders dan hier – zelf gereedschap. Het is een van de redenen waarom het merk een succesvolle financieringstak heeft. “Het spreiden van de betaling levert hier nog weleens opgetrokken schouders: ‘Denk je dat ik het niet kan betalen?’ Het is echter een manier om de ondernemer te helpen met de liquiditeit door de investering maandelijks te spreiden. Onze eindklanten draaien goed, hebben een volle werkplaatsplanning, dus het geld is er en dat hebben we afgelopen jaren ook aan de orders kunnen zien. Bovendien zien steeds meer werkgevers in dat het bieden van goed gereedschap ook een manier is om technici te vinden en te binden aan je bedrijf.”