De productie van de Tesla Model 3 sedan moet in het tweede kwartaal van 2018 het drie-, viervoudige bedragen van de huidige tweeduizend per week. Die verwachting spreekt Tesla-topman Elon Musk uit in een interview met CBS News.

De elektrische Tesla Model 3 is vanwege zijn relatief bescheiden aanschafprijs van groot belang voor een grootschalige acceptatie van de elektrische auto. Omdat Tesla er zoveel in investeert is de auto ook van levensbelang voor Tesla zelf. De productie van de middenklasser van Tesla komt uit een fase die Musk zelf omschrijft als ‘production hell’. Afgezien daarvan was er een terugroepactie van 123.000 oudere Model S voertuigen vanwege een crash van dit type dat uitgerust is met een semi-autonoom rijsysteem. Mede hierdoor werd het aandeel Tesla op de beurs fors minder waard.

Zelfgenoegzaam

CBS News herinnert Musk eraan dat hij aanvankelijk beloofde vijfduizend voertuigen van het type Model 3 per week te zullen maken. Dat werd later bijgesteld tot 2500 en nu zit Tesla op niet meer dan tweeduizend per week. Gevraagd naar waar het probleem zit bij de productie van de Tesla 3, antwoordt Musk: “We waren iets te zelfgenoegzaam. We wilden te veel nieuwe technologie tegelijk in de Model 3 stoppen. We hadden dat meer geleidelijk moeten doen.” Ook de robots die de auto in elkaar zetten bleken een rem op de productie te zetten. “We hadden een krankzinnig, complex netwerk van transportbanden. Dat werkte helemaal niet. Daar zijn we vanaf gestapt.”

Zesduizend

Op een gegeven moment zakte de productie terug tot beneden de tweeduizend voertuigen per week. Volgens Musk zit de fabriek nu weer op dat niveau. Daarna stelt hij dat het mogelijk is het drie-, viervoudige te bereiken in het tweede kwartaal van 2018. CBS reageert sceptisch op die belofte, gezien eerdere beloften die door Musk zijn gedaan. Musk reageert daarop met: “Het probleem dat mensen hebben is dat ze achteruit kijken in plaats van vooruit. Dat is de reden dat mensen Tesla onderschatten. Ze kijken naar wat Tesla in het verleden heeft gedaan en trekken die lijn door naar de toekomst.” Op de foto de aflevering van de eerste Tesla Model 3 aan een particuliere koper (voormalig BMW-rijder) in Duitsland (Essen).
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties