Uit ongevallenstatistieken van verzekeringsmaatschappij AXA blijkt dat bestuurders van elektrische voertuigen 50 procent meer aanrijdingen met schade aan hun eigen voertuig veroorzaken dan bestuurders van auto’s met een verbrandingsmotor.

Waarschijnlijke oorzaak, aldus het persbericht van AXA, is het zogeheten ‘overtapping’-effect, het ongecontroleerd optrekken als gevolg van het hoge koppel, dat bij elektrische auto’s direct beschikbaar is.

Bodemplaat

AXA zette een aantal sterke en zwakke punten van elektrische auto’s op een rij, aan de hand van twee crashtests die AXA op 25 augustus uitvoerde nabij Zürich in Zwitserland. Daaruit bleek nog een ander punt van zorg voor de verzekeraar: de bodemplaat. Het is de achilleshiel van elektrische auto’s, aldus onderzoeker Michael Pfäffli van AXA, “omdat de batterij daar niet beschermd is. Chauffeurs moeten zich hiervan bewust zijn.”

AXA wijst daarbij ook richting fabrikanten, die ervoor moeten zorgen dat de bodemplaat voldoende verstevigd is, bijvoorbeeld met een titanium plaat of andere materialen met een soortgelijke, hoge weerstand.

Brand

Hoewel branden bij EV’s vaak in het nieuws zijn, blijkt uit de statistieken van AXA dat branden in EV’s weinig voorkomen: slechts vijf op de tienduizend auto’s wordt slachtoffer van een brand. Marterschade komt bijvoorbeeld 38 keer vaker voor.

Gewicht

AXA deed ook onderzoek naar de invloed van het toenemende gewicht van auto’s. Met name elektrische auto’s zijn door de zware accu al gauw 400 kilogram zwaarder dan een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor. Het gevolg is met name grotere carrosserieschade. Voor persoonlijk letsel heeft het grotere gewicht volgens de onderzoekers van AXA geen gevolgen; de effectieve veiligheidssystemen van moderne voertuigen kunnen de effecten van het massaverschil in de meeste gevallen compenseren. Dat geldt overigens niet voor oudere modellen. Deze missen de benodigde beveiligingssystemen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties