De garageformules Autovakmeester en Carprof kregen, beide met een 8,9, de hoogste algemene waardering van de bij hen aangesloten ondernemers. Over het algemeen waarderen ondernemers hun garageformule met een 7,9. Twee jaar geleden was dat nog een 7,8 en in 2018 een 7,7.

Dat blijkt uit het relatie-onderzoek samenwerkingsverbanden autobedrijven (Rosa) van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven. Hiervoor nodigde Bovag ruim 2500 onafhankelijke autobedrijven uit van verschillende formules. Meer dan 30 procent vulde de vragenlijst in. Die omvatte 40 stellingen in 5 categorieën: beleid, marketing, techniek, inkoop en algemeen. Geen enkele van de formules scoorde een onvoldoende.

Achter Autovakmeester en CarProf komt een kwartet dat een 8,7 scoorde, te weten: AutoFirst, Carteam, Vakgarage en de merkspecialistische formules van ABC Automotive, MBSG, PCA, TOP en VETOS.   

Zelfstandig

De respondenten waren het meest tevreden over ‘het behoud van zelfstandig ondernemerschap’ (score 8,4) en ‘de verplichtingen en eisen ten aanzien van het pand, uitstraling en huisstijl’ (8,1).

De grootste onvrede heerst op alle stellingen die de zakelijke c.q. leasemarkt betreffen, die allemaal met cijfers rond 6,0 worden beoordeeld. Een aantal formules geeft zelf aan überhaupt niet op dit gebied actief te zijn, maar het onderzoek toont aan dat veel deelnemers dat kennelijk wel wensen. Voor slechts twee stellingen daalde de beoordeling ten opzichte van 2020: ‘tevredenheid over de voorgeschreven grossier(s)/aangeboden raamcontracten’ (-0,3 punt) en ‘kortingsafspraken bij onderdelen’ (-0,1). 

Professioneler

Gerard ten Buuren, voorzitter van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven, toont zich content over de resultaten, maar nuanceert tegelijkertijd: “De garageformules worden vrijwel allemaal steeds professioneler. De algemene waardering is stapsgewijs gestegen en bij een enkele werden zelfs hele grote stappen gezet. Corona zorgde echter ook voor rinkelende kassa’s bij de autobedrijven en er was ruimschoots voldoende werk in de winkel, dus volop tevreden gezichten in de branche. Dan valt er over andere zaken vaak ook maar weinig te klagen.”

Ten Buuren benadrukt de kracht van een formule in crisistijd: “Eenieder heeft zo zijn uitdagingen momenteel. Het personeelstekort treft de gehele BV Nederland, maar juist bij leveringsproblemen moet een garageformule laten zien wat hij waard is. Dan komt het aan op het netwerk, de inkoopkracht, flexibiliteit en creativiteit. Afgaande op de onderzoeksresultaten zit dat wel snor bij de formules en dat is een groot compliment waard.” 

8

Bovag gebruikt de onderzoeksresultaten bij zijn contact met de formules. Gerard ten Buuren: “Wij bespreken dan de pluspunten en we vragen hoe zij de verbeterpunten denken te gaan tackelen. Zo helpen we onze branche naar een nog hoger niveau en ik vertrouw er dan ook op dat de stijgende lijn in het volgende onderzoek wordt voortgezet. Op naar een 8 in 2024!”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties