De neveneffecten van de energietransitie en verduurzaming baren Brandweer Nederland zorgen. Er moet daarom meer aandacht komen voor veiligheid bij elektrische auto’s en andere nieuwe energiebronnen.
Directe aanleiding is niet alleen de recente brand op autoschip Fremantle Highway waar de grote hoeveelheid elektrische auto’s voor complicaties zorgen. Esther Lieben (voorzitter stuurgroep Veilige Energietransitie Brandweer Nederland) haalt in gesprek met NPO Radio 1 onder meer het voorbeeld aan van brandende fiets-accu’s onderin flatgebouwen zonder dat er aan maatregelen is gedacht. “Dat resulteert dan in een gevaarlijke brand, explosiegevaar in een dichtbevolkt gebied. In dit geval is het goed afgelopen. Maar dergelijke situaties wil je gewoon niet. Niet voor de bewoners erboven, maar ook niet voor onze brandweermensen.”
“Verduurzaming en energietransitie zijn goede ontwikkelingen, laat ik dat vooral benadrukken. Zonnepanelen, elektrische auto’s en nieuwe manieren om energie op te wekken en te bewaren zijn niet meer weg te denken. Het zal komende jaren alleen maar meer worden. Maar als brandweer vinden we het wél belangrijk dat we veiligheid hier steeds een plek in geven.”
Preventie
De brandweer pleit voor onder andere het aanpassen van wet- en regelgeving waar nodig en het extra inzetten op preventiemaatregelen. “Zo kun je bijvoorbeeld bij de aanleg van zonnepanelen meteen rekening houden met factoren als de bestrijdbaarheid van brand en helpt vakkundige installatie bij het verkleinen van de risico’s. En wil je dat bestaande en nieuwe parkeergarages ook toegerust zijn op branden in elektrische voertuigen. Door bijvoorbeeld vooraf te investeren in degelijke laadinstallaties en een sprinklerinstallatie om een brand op zijn minst beheersbaar te houden. Daar speelt degelijk onderzoek en regelgeving een belangrijke rol.”