Er is een groeiend tekort aan schadeherstellers die voldoende van de moderne technologie in personenauto’s op de hoogte zijn om deze kwalitatief goed en veilig te kunnen herstellen. AutoTech Alliantie vat die koe bij de horens en organiseert voor zijn leden diverse opleidingen om dat tekort te compenseren.
AutoTech Alliantie inventariseert wat er nodig is in de markt en zoekt vervolgens een opleider die daar invulling aan kan geven. Jolique Möller: “We moeten ons goed realiseren wat het gevolg is van een snel veranderende markt en het belang van opleidingen die op die nieuwe markt aansluiten: in 2025 rijden er in Nederland zo’n twee miljoen auto’s rond met techniek waar geen of onvoldoende kennis over is. Om deze voertuigen veilig te kunnen herstellen moeten we investeren in opleidingen.”
De eerste twee opleidingen zijn inmiddels van start gegaan. Hiervoor is AutoTech Alliantie in zee gegaan met TOI Opleidingen. “Niet alleen de auto verandert, ook het leren verandert”, legt Jolique Möller uit. “Technische medewerkers zijn gewend aan tablets en laptops, in hun vrije tijd gamen ze, dus is het niet meer dan logisch dat moderne opleidingen ook van deze communicatiekanalen gebruikmaken. TOI speelt daar heel goed op in.”
Diagnose en schade
John Onkenhout, schadehersteller bij First Class Autoschade in Breukelen, was een van de eersten die via de AutoTech Alliantie de cursus Diagnose en schade met succes heeft afgerond, een bootcamp-opleiding van een jaar, niet goedkoop, maar dan heb je ook wat. “Het is drie jaar lesmateriaal in één jaar. Je hebt er wel heel veel zelfdiscipline voor nodig en er zit ook de nodige vrije tijd in. Ik was daarna hard aan een vakantie toe.”
Op het diploma staat ‘eerste autoschadetechnicus’. Het is in feite het vervolg op de bestaande AST 3-opleiding, maar die opleiding dateert alweer van 2011. “Die opleiding is niet meer up-to-date en volstaat niet meer voor het herstellen van de nieuwste auto’s. De werkwijze van TOI is ook heel anders dan de bestaande AST-opleidingen. Je werkt niet aan geprepareerde auto’s in een lessituatie, maar aan daadwerkelijke schadeauto’s, in het schadebedrijf. Eén keer in de maand heb je klassikaal les. Je zit in een leerteam van vier, waarmee je om beurten een halve dag in de week bij elkaar in het bedrijf aan echte schades werkt. Dat is toch de enige manier om ervaring op te doen. Daarnaast is de opleiding ook heel theoretisch, die soms heel diep op de techniek ingaat. TOI richt zich daarmee echt, meer dan de bestaande opleidingen in schadeherstel, op de auto van de toekomst.”
Voorschriften
“Het belangrijkste wat ik van de opleiding heb meegekregen is hoe belangrijk het is om de juiste werkwijze te volgen, de fabrieksvoorschriften te volgen en originele onderdelen te gebruiken. Het is niet alleen prettig voor de klant, die weet dat zijn auto goed hersteld is en weer durft te vertrouwen op zijn auto, maar ook voor jezelf. Dat je met een gerust hart een auto weer de weg op kunt sturen.”
Door de opleiding is ook de functie van John Onkenhout binnen het bedrijf veranderd. “Ik heb nu veel meer verantwoordelijkheden. En ik ben aanspreekpunt voor de andere monteurs, vooral wat betreft software, storingen, elektronische dingen.”

Efficiënt
Ilona van den Abeele, frontofficemedewerker bij ASA Autoschade, is een van de cursisten die, als we haar op de vestiging in Amstelveen spreken, nog middenin de opleiding zit tot Frontoffice Exclusive, een mbo-opleiding op niveau 3 die de AutoTech Alliantie eveneens via TOI Opleidingen aanbiedt. En hoewel vooral gericht op het klantcontact heeft ook deze opleiding een belangrijke technische component. Opgegroeid in de werkplaats van haar vader stroomt er inmiddels, zoals ze zelf zegt, olie door haar aderen, dus daar schrikt Ilona van den Abeele niet voor terug. Ze werkt sinds 2018 bij ASA en in samenspraak met eigenaar Matthieu Sol werd besloten haar op te geven voor de frontoffice-opleiding. “Auto’s en systemen worden steeds complexer, maar ook de logistiek in het schadeherstelbedrijf is complexer geworden. Er zijn steeds meer stappen in het schadeherstelproces waar werk uit voort kan komen: diagnose, uitlijnen, kalibratie… Uiteindelijk is het zaak bij de intake een zo goed mogelijk beeld te krijgen hoe de auto zo efficiënt mogelijk door het bedrijf gaat. De opleiding geeft je daar de handvatten voor. Je leert ook een inschatting te maken van de kosten, al kun je niet alles in één oogopslag zien, en van de tijd die we nodig hebben voor het herstel. Dat is op het moment extra lastig, want veel leveringen ondervinden vertraging. Waar ik er vroeger van op aan kon dat ik een onderdeel de volgende dag in huis zou hebben, kan dat nu soms weken duren.”
Nee zeggen
ASA Autoschade heeft verschillende merkerkenningen. Ilona van den Abeele: “Daar zit onze specialistische kennis. De technici krijgen ook van het merk uit opleidingen aangeboden. Ook voor de andere merken gaan we uit van de originele reparatievoorschriften. Het kan gebeuren dat we een schade niet herstellen, omdat we om de een of andere reden niet bij die informatie kunnen komen, want dat staat bij ons voorop: herstel volgens de fabrieksvoorschriften, anders beginnen we er niet aan.”
‘Auto’s en systemen worden steeds complexer, maar ook de logistiek
in het schadeherstelbedrijf is complexer geworden.’
Om die reden wordt ook elke stap in het herstelproces vastgelegd en gefotografeerd, wat ook voor de frontofficemedewerker van belang is als de klant zijn auto weer komt ophalen. Ilona van den Abeele: “Vooral om het uiteindelijke factuurbedrag te kunnen verantwoorden. Veel mensen die vooraf schrokken van het geschatte schadebedrag, zeggen achteraf, als we hebben laten zien wat we precies hebben gedaan: ‘Nu begrijp ik waarom het kost wat het kost.’”
Studielast
Met gemiddeld drie dagen in de week, een jaar lang, vraagt de opleiding wel wat van de cursist, maar Ilona van den Abeele heeft het er graag voor over. “Er zit wel wat vrije tijd in, maar er zijn ook lessen overdag, die ik onder werktijd kan doen. Dat kan via een webinar zijn, een Teams-meeting, of een e-learning-module. Het is best afwisselend. En één keer in de vier weken is er een lesdag in Dordrecht. De lesstof betreft technische onderwerpen, maar ook basiskennis over Nederlands, Engels, wiskunde, en nog een paar onderdelen in het vrije deel. Het is vooral heel veel. Maar als ik het papiertje heb, is het wel weer een mijlpaal, en voor het bedrijf een bewijs dat we bij de tijd zijn.”
Wat dat betreft heeft John Onkenhout nog wel een waarschuwing voor de branche. “Ik zie nu al hoe weinig animo er is voor dit vak, sowieso voor het monteursvak. Wie gaat dan straks al die auto’s repareren? Een hobbyist die dat ergens in een schuurtje voor elkaar denkt te krijgen? Ik krijg die ellende hier dagelijks over de vloer. Je wil niet weten wat de risico’s daarvan zijn als mensen straks op hun rijhulpsystemen gaan vertrouwen, die vervolgens niet of niet goed blijken te werken.”
Foto: Ilona van den Abeele: “De kennis van de moderne auto’s hebben we nu al in de werkplaats en straks ook achter de receptie.”